Voorbeschouwing: Triton moet roeien om te winnen, niet om niet te verliezen

Algemeen Voorbeschouwing

Triton (van 1880) staat stijf van de tradities, maar wil er aan één een einde maken: de Varsity verliezen. Vorig jaar werd de 51e nederlaag op rij geboekt. Dit jaar zit het tij mee, met dank aan het technisch kader van de Koninklijke Nederlandsche Roeibond.

De belangrijkste concurrent was Nereus. Twee sleutelfiguren ervan worden door bondscoach Eelco Meenhorst min of meer gegijzeld. Vanwege nationaal staatsbelang. Want winnaars Abe Wiersma en Tone Wieten maken nu deel uit van de prioriteitsboot van het Nederlandse mannenroeien waarvan veel wordt verwacht bij de Olympisch Spelen.

Olympisch
Dit jaar staat voor hun in het teken van kwalificeren. Daar past geen Varsity bij, zo zegt Meenhorst het met zijn selectie te hebben afgesproken. De andere twee winnaars van vorig jaar hebben klaarblijkelijk deze zondag ook wat anders te doen. Nereus komt dan met iets minder ontwikkelde godenzonen aan de start.

Reserve
De chef  van Meenhorst – oppercoach Mark Emke – deed ook (onbedoeld) een duit in het zakje. Hij parkeerde de twee Tritonroeiers van zijn Holland Achtselectie bij elkaar in een twee die voorlopig een soort reservestatus heeft.

Vreemdeling
Ontegenzeggelijk staat Triton er goed voor, de ploeg telt drie internationals van Nederlandse komaf: slagman Hendriks, Langen en Van de Kerkhof. En er is een Tsjechische huurling, zijn naam is Jakub Grabmüller. Hij studeert in Utrecht en roeit al een paar jaar bij Triton, scherpte er zijn ergometerrecord met ruim 15 seconden aan en komt tegenwoordig voor zijn vaderland uit bij de WK.  De hoofdcoach van Triton is niemand minder dan Coen Eggenkamp (tevens NLroeiredacteur). Maar het grootste probleem van Triton is het gebrek aan gezamenlijke trainingsuren.

0 – 6
De sterkste tegenstander lijkt Skøll. Waar Eggenkamp zijn eerste Varsityoverwinning nog moet gaan turven, staat de teller van Skøllcoach Steffen de Vries al op zes. Hij was als coach betrokken bij de fameuze reeks van het Rotterdamse Skadi (vijf op een rij) en voor zijn ploeg van het Utrechtse Orca ging het finishkanon nabij Schalkwijk ook al af.

Blok
“We hebben vrij aardig kunnen trainen, vooral de jongelingen uit de ploeg zijn sterk verbeterd ten opzichte van vorig jaar. Het is mijn verwachting dat de start vrij goed zal gaan. En we hebben goede stayerskwaliteiten, dat zal zondag op de derde en laatste kilometer prima van pas kunnen komen”, aldus De Vries. Hij heeft de beschikking over twee roeiers die aan de lichte kant zijn maar gemakkelijk bewegen (Tibben en Van Lierop) en twee absolute krachtpatsers: Krommenhoek en Van der Bij. De Vries heeft zijn zwaargewichten op boegposities geplaatst en monteerde een blok in (uiteraard) het middenschip.

Voorspelling
Skøllslag Van Lierop moet niet worden onderschat. Vorig jaar boekte een Skøllploeg mede dankzij de door hem opgelegde bliksemstarts een klinkende overwinning in Henley. Maar het vermogen en de inmiddels opgebouwde routine van Triton moet de doorslag geven. Als Triton roeit om te winnen en niet om niet te verliezen, heeft Utrecht sinds 15 jaar weer een winnaar en wordt het Janskerkhof het brandpunt van een donker blauw festival zoals die er  sinds de nacht van 7 op 8 mei 1967 niet meer is geweest. Nereus heeft dit keer voldoende kwaliteit voor een derde plaats.

  1. Triton
  2. Skøll
  3. Nereus