Jakub Grabmuller: “Ik race op en neer tussen de universiteit en de vereniging”

Algemeen

Zonder dat hij buiten Utrecht brede bekendheid geniet, stoomde Tritonskiffeur Jakub Grabmuller in november naar een derde plaats bij de Hel. Tijd dus voor een nadere kennismaking. Het blijkt een Tsjech die twee jaar geleden aansluiting vond bij zijn nationale team. Dit jaar combineert hij het roeien haast feilloos met zijn studie bedrijfseconomie in Utrecht.

“Twee jaar geleden zocht ik naar een nieuwe uitdaging in mijn leven en kwam op het idee om in het buitenland te studeren. Ik kwam terecht in Nederland en studeer nu business economics aan de Universiteit Utrecht”, vertelt een enthousiaste en goedlachse Grabmuller in het Engels. “Aangezien ik mijn hele bachelor hier doe, hoop ik nog vier jaar hier te trainen.” Tijd om zijn nieuwe woonplaats te ontdekken had hij nog niet. “Ik race op en neer tussen de universiteit en de vereniging, ik heb nog geen ruimte gehad voor sightseeing.”

Geregeld
De twintigjarige Tsjech doet er alles aan om zijn plaats in het nationale team te behouden. “Dat maakt het soms wat ingewikkeld, maar ik wil kijken hoe het uitpakt”, zegt hij vastbesloten. Toen hij aankwam in Utrecht heeft hij het allemaal geregeld. “Ik stuurde een mail naar Triton en ik kreeg direct een heel aardige reactie terug. Daar stond in wat er mogelijk is, wat voor boten er zijn en wat er kan qua krachttraining. Ik kan er prima mijn individuele trainingsschema draaien.”

Starten
Grabmuller zal dit seizoen aan de start liggen bij sommige Nederlandse wedstrijden. “Ik train vooral voor het nationale team in Tsjechië en weet daarom nog niet hoeveel wedstrijden ik dit jaar in Nederland ga starten. Ik hoorde iets van een wedstrijd over zes kilometer in februari, met een lastig uit te spreken Nederlandse naam (Winterwedstrijden, red.). Waarschijnlijk ga ik daar starten.”

Maanden
Om aangesloten te blijven bij de equipe moet Grabmuller goed varen bij Tsjechische nationale trails. De Winterwedstrijden zijn voor hem een goede voorbereiding. “De trials die mijn plaats bij de bond gaan bepalen zijn zes kilometer in de skiff.” Een trainingskamp in Sevilla met Toproeien Utrecht en aansluitend een Tsjechs trainingskamp in Italië moeten de voorbereiding op de trials compleet maken. “Ik heb twee goede maanden voor de boeg. Daarna moet ik terug naar Nederland om wat tentamens te halen, maar dat zal lukken.”

Gek
In Nederland is roeien populairder dan in Tsjechië. “Het is voor mij een heel gek idee dat er dit jaar alleen al bij Triton 180 mannen en 180 vrouwen zijn gaan roeien. In heel Tsjechië beginnen jaarlijks 60 nieuwe mensen met roeien.” Een ander verschil is grote populariteit onder studenten. Op die leeftijd met roeien beginnen is in Tsjechië ongewoon. “Tsjechen die roeien beginnen vaak als twaalfjarige. Ik was vijftien toen ik begon en daarmee een van de oudsten onder de beginners.”

Skiff
Dat geringe aantal verklaart volgens Grabmuller wel waarom in Tsjechië weinig goede grote nummers ontwikkelen. “We hebben daarvoor te weinig goede roeiers.” Zelf traint hij ook vooral solo. “Bij Triton train in veel in de skiff, ik wil ook als skiffeur actief blijven. Maar soms stap ik in de mannenacht. Dat is toch weer wat anders en het is leuk met de mannen hier. Ik kan goed meekomen. Het is alleen wel eens lastig dat ik de stuur niet kan verstaan en steeds moet vragen wat ik moet doen.”

Contact
Dit jaar zal een grote combinatie worden tussen studeren en trainen in Utrecht en roeien in Tsjechië. “Na de trials trek ik opnieuw een plan”, zegt Grabmuller. “Wellicht kan ik een paar maanden terug om te trainen. Ik heb goed contact met bondscoach Simon Cox en zijn assistent. Zij geven me tests die ik moet doen. De meeste kunnen in Nederland, bijvoorbeeld 6k of 2k op de ergometer.”

Medaille
Grabmuller ziet zijn toekomst kleurrijk tegemoet. “Mijn grote droom is het starten in Tokyo in 2020. Maar ik ben er niet zeker van dat ik in vier jaar zo ver kan groeien. Een doel dat wat dichterbij staat is een medaille op de SB-wk van volgend jaar.”