Tibben stopt met dubbeltweeproject 

Algemeen

Obbe Tibben staakt vooralsnog zijn poging om een olympische lichte dubbeltwee te formeren. Hij ziet voor dit seizoen te veel beren op de weg om zo’n project succesvol te laten zijn.

Het pas 20-jarige toptalent gaf vlak na de gewonnen Hel van het Noorden aan samen met zijn coach Paul Hartog op zoek te gaan naar een geschikte partner voor een dubbeltwee die zich zou moeten kwalificeren voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo. Eind december werden hiervoor zelfs seat-races gehouden op de Bosbaan.

Draag bij aan de roei-journalistiek. Doneer aan NLroei!

Keuzestress
“Op zich kwamen hier prima tijden uit. Met Bart Lukkes bleek ik het snelste te gaan, dus kozen we voor hem. Maar het verschil met Ward van Zeijl was klein en daar had ik nog nooit mee getraind. Dus ik begon te twijfelen”, vertelt Tibben openhartig. “Ik heb zelf amper ervaring in de dubbeltwee. Hoe ik zou moeten beoordelen wat het beste zou klikken, bleek lastiger dan verwacht.”

Opofferingen

Ook kwamen er twijfels over andere zaken. Het traject zou bijvoorbeeld te onzeker zijn. “We moesten alles zelf doen en bekostigen, dat is nogal wat. Ook voor mijn coach. Het zouden teveel persoonlijke opofferingen zijn voor een hele klein kans dat het zou lukken.”

Doorstart
Na flink wat gesprekken kwam Tibben tot de conclusie dat hij beter de stekker uit zijn eigen project kon trekken. “Ik zat gewoon niet meer met plezier in de boot en dat is toch vrij belangrijk als je zoveel roeit.” Afgelopen weekeinde belde hij met zowel Lukkes als Van Zeijl. “Gelukkig reageerden ze beiden goed. Er is een reële kans dat zij het alsnog samen gaan proberen. Dat gun ik hen ook van harte.”

Record
De roeier van Skøll mikt nu op het verder verbeteren van zijn skiffprestaties. “Daar valt nog veel te halen. Ik wil bijvoorbeeld constanter worden in mijn races. Vorig jaar lukte het bijvoorbeeld niet in de finale bij het WK onder 23 jaar. Nu zou ik daar graag weer heengaan en daar de gouden medaille winnen”, zegt hij resoluut. “Ook zou ik graag het nationaal record van 6.50,65 van Jaap Schouten uit de boeken roeien.”

OKT
Ploegroeien wijst Tibben echter niet per definitie af. “Ik denk dat ik daar zeker baat bij kan hebben. Als er dit jaar weer een dubbelvier wordt gevormd voor de EK wil ik daar bijvoorbeeld graag bij aanhaken, mits het in het wedstrijdprogramma past natuurlijk.” Ook sluit hij een dubbeltwee niet helemaal uit. “Ik hoop dat het gehele niveau in de skiff omhoog gaat dit jaar. We kunnen altijd volgend jaar nog een poging wagen via het Olympisch Kwalificatie Toernooi.”