Cracknell (46) wil meedoen aan Boatrace

Algemeen

Tweevoudig olympisch kampioen James Cracknell wil de oudste deelnemer ooit worden van de befaamde Boatrace. Hij startte dit najaar een masteropleiding Filosofie aan de universiteit van Cambridge.

Draag bij aan de enige journalistieke roeisite. Doneer aan NLroei!

Toen sportkledingfabrikant Mizuno eind december een persbericht met dit onderwerp verstuurde, dacht menigeen vooral aan een marketingstunt. Bronnen binnen het Engelse roeien bevestigen echter dat de winnaar van olympisch goud in vierzonder in 2000 en 2004 serieus bezig is aan een poging de eerste universiteitsboot van Cambridge te halen. Hij zou het gezamenlijke (dagelijkse) trainingsprogramma grotendeels volgen.

Avonturier
Cracknell stortte zich na zijn roeisuccessen op avonturierstochten. Hij roeide samen met Ben Fogle de Atlantische oceaan over, deed mee aan een 900 kilometer tellende skitocht over Antarctica en liep de marathon van New York in een indrukwekkende tijd van 2 uur en 43 minuten. In 2010 liep hij bij een heftig fietsongeluk blijvend hersenletsel. Zijn persoonlijkheid zou hierna zijn veranderd.

Spierkracht
Ondanks zijn uitstekende staat van dienst twijfelen kenners of hij in staat is op 46-jarige leeftijd de Boatrace te halen. Zijn spierkracht zou niet alleen door zijn leeftijd, maar ook door de uithoudingssporten flink zijn verminderd. Ook zou zijn gewicht exponentieel zijn gedaald na zijn deelname deze zomer aan de Engelse versie van Expeditie Robinson (Celebrity Island).

Record
Onlangs werd hij dan ook niet geselecteerd voor de zogeheten Trial Eights, een onderlinge sparsessie op de Theems. Mocht Cracknell er desalniettemin in slagen voor de Blue Boot geselecteerd te worden, dan verbreekt hij het oude record met maar liefst tien jaar. Mike Wherley (Oxford) roeide was in 2008 met zijn 36 jaar tot nu toe de oudste deelnemer.