Column Helma Neppérus: verrassingen bij bondsvergadering

Algemeen Column

Een ledenvergadering van de roeibond blijft bijzonder. Zo ook zaterdag. Het begon dit keer met dat Den Haag slecht bereikbaar was vanwege spoorwerkzaamheden. Dat bevorderde de opkomst niet. En bekijk je van tevoren de agenda, dan denk ik ook over punten die discussie kunnen geven. Maar op de vergadering loopt het dan toch weer anders.

Vooraf dacht ik dat de juridische aanpassing van regels op verzoek van NOC*NSF vast gedoe zou geven en ik dacht terug aan eerdere discussies op bondsvergaderingen. Maar nee, niets aan de hand. Gelukkig kan wel het principe dat verenigingen lid zijn van de KNRB worden gehandhaafd, en dus niet de individuele roeiers.

Wel discussie gaf de wens van een aantal verenigingen om een aparte juniorencommissaris in het bondsbestuur te benoemen. Eerder bij deze vergadering had breedtesportbestuurslid Feike Tibben een goed verhaal gehouden over wens en noodzaak om meer jeugd te trekken. Daar gaat Rob Boeder als speciale kracht de komende maanden voor de bond mee aan de slag. Vraag is: moet je vooruitlopend daarop dan nu al een aparte juniorencommissaris benoemen? Pratend met bestuurders van verenigingen hoorde ik ook verschillende opvattingen. Dus ik zou zeggen, wacht de studie af. Maar ga daarna wel open de discussie met elkaar aan.

Dan was er het punt van de extra uitgaven aan roeiwedstrijden waarvoor de bijdrage per keer per deelnemer zal worden verdubbeld tot 80 cent. Betaling loopt via de bond. Het bestuur zei vooraf dat met de clubs en dus ook de studentenverenigingen was overlegd.

Tijdens de vergadering werd duidelijk dat het niet alleen om wedstrijdroeien gaat, maar ook om competitieroeien. Het bestuur zei dat dit geen nieuw punt was, maar ik zag bij een aantal studentenverenigingen toch zeer verbaasde gezichten en er werden ook vragen over gesteld. Dit punt zit in de bondsbegroting en dat leidde tot een stemming. De begroting, die er verder goed uitziet, is toch aangenomen.

En zo duurde deze ochtendvergadering langer dan gedacht en dat terwijl de aanwezigen toch echt trek hadden gekregen in een broodje.

[su_quote] Doe mee aan de crowdfunding van NLroei, dat kan hier. Alvast bedankt![/su_quote]