NSRF mikt op betere doorgroei studentenroeiers

Algemeen Wedstrijden

De Nederlandse Studenten Roeifederatie (NSRF) heeft een ambitieus plan om wedstrijdroeiers verder te ontwikkelen. Niet alleen zal het in samenwerking met de roeibond deze zomer twee achten voor de studenten WK (FISU WK) selecteren, ook komt er een acht voor tweede- en derdejaars vrouwen. Die start in het najaar een aantal wedstrijden, waaronder de Baselhead.
[su_quote] Doe mee aan de crowdfunding van NLroei, dat kan hier. Alvast bedankt![/su_quote]
“We hebben afgelopen jaar goed onder de loep genomen waar we staan met de NSRF en waar we naar toe willen. Daar kwam uit dat we ons de laatste jaren erg gericht hebben op het competitieroeien en op het hervormen daarvan, maar niet op het wedstrijdroeien. Daar willen we nu een slag in maken. Een en ander hebben we ook verwerkt in ons Meerjarenplan”, vertelt Vincent Wassenaar, die in het bestuur de functie van commissaris wedstrijdroeien bekleedt.

Brug
Gesprekken met het bondsbestuur en bondscoach talentontwikkeling voor de vrouwen, Jeroen Spaans, leverden uiteindelijk een ambitieus plan op. “We hebben in kaart gebracht waar nog hiaten in zaten en kwamen onder andere uit op de groep tweedejaars roeiers die vooraan varen in het developmentklassement. We willen een brug slaan tussen hun einde van het seizoen en het moment dat ze eventueel in beeld komen bij de roeibond. Dat laatste gebeurt vaak in januari via een talententrainingskamp op de Bosbaan”, stelt Wassenaar.

Vrouwen
De NSRF wil via selectierondes in maart, april en mei een acht samenstellen die in het najaar enkele internationale wedstrijden zal starten. Dat voor een vrouwenacht is gekozen heeft volgens het bestuurslid vooral een praktische reden. “Twee achten is financieel en organisatorisch nog niet haalbaar en we hebben vooral met Jeroen Spaans gesproken die over de vrouwen gaat. Daarnaast denken we dat juist deze groep wat meer vatbaar is om net het verschil te maken in niveau.”

Minerva
Toch is het de vraag of er voldoende animo is voor zo’n traject. Voor roeiers van de KNSRB-verenigingen bestaat al het Minerva-project en ook binnen eigen verenigingen wordt ook vaak meegedaan aan dit soort wedstrijden. Daarnaast zouden verenigingscoaches de selecties als een hinderlijke onderbreking van het seizoen kunnen zien.

Pilot
Volgens Wassenaar is hier aan gedacht. “We hebben met Minerva gesproken en we denken dat dit prima naast elkaar kan bestaan. Zij richten zich toch net wat meer op derde- en vierdejaars roeiers en wij echt op de tweedejaars. Daarnaast zien wij het ook echt als een pilot. We bieden dit gewoon aan en dan zien we wel wat de animo ervoor is. Tot nu toe horen we van verenigingen wisselende geluiden. De grootte van de club speelt ook een rol in de mate van interesse.”

FISU WK
Naast dit plan zal de NSRF ook zelf twee achten selecteren voor de FISU WK dat eind augustus 2020 in Zagreb wordt gehouden. Eventueel willen ze zelfs een rol spelen bij het formeren van vieren.”Een van de dingen die wij willen doen is het faciliteren van goede coaching voor de FISU WK. We zijn hier ook al sinds september mee bezig en voor alle drie de projecten is de coaching zo goed als rond. Daarvoor hebben we ook gesproken met de verschillende regionale talentencentra (RTC’s).”

Kwalificaties
De uiteindelijke selectie voor het FISU WK zal pas na het seizoen plaatsvinden, al dient men zich wel op te geven voor 1 februari van komend jaar. Dat geldt ook voor als men in een kleine boot wil deelnemen aan het FISU WK. Die boten kunnen zich voor dit evenement kwalificeren op de Raceroei Regatta begin mei op de Willem-Alexanderbaan. Kwalificatie voor de Europese Universiteitskampioenschappen (EUG) vindt plaats op de Northwave Regatta, eind mei.