Lichtgewicht Tibben stapt alsnog in dubbeltwee

Interview

Nationaal skiffkampioen en vice-wereldkampioen onder de 23 jaar Obbe Tibben gaat een laatste poging wagen voor de Olympische Spelen. Dat doet hij met clubgenoot David van Velden, een eerstejaars senior die deze winter imponeerde met een 2K-tijd van 6:15 op de ergometer. [su_quote]Maak NLroei mede mogelijk. Doe mee aan onze crowdfunding! Klik hier. Alvast bedankt! [/su_quote]
Eigenlijk had Tibben vorig jaar Tokyo al uit zijn hoofd gezet. Hij trachtte in 2019 een dubbeltwee te maken, maar besloot dat plan niet door te zetten omdat hij uiteindelijk toch meende dat er te weinig perspectief in zat. Als skiffeur greep hij vervolgens bij de wereldkampioenschappen onder 23 jaar net naast de gouden medaille.

Fietsen
Het doel voor 2020 was dan ook oorspronkelijk helder: goud winnen bij de volgende WK voor roeiers onder de 23 jaar. Totdat Corona roet in het eten gooide. Tibben: “Ik heb toen de tijd genomen om goed na te denken over wat ik wilde. Ik heb zelfs overwogen te stoppen met roeien. Als lichte roeier heb ik immers weinig toekomst, wellicht zou ik met mijn lichaamsbouw wel beter tot mijn recht komen bij fietsen.”

Progressie
“Tegelijkertijd gaf Corona door het uitstel van de spelen nieuwe kansen. We hebben nu immers een extra jaar om ons voor te bereiden. Mijn clubgenoten van Skøll David Kampman en David van Velden waren vlak daarvoor een project gestart en dat ging erg voorspoedig. Toen de laatst genoemde David ook nog eens zo’n sterke ergometertijd trapte, ben ik het serieus gaan overwegen. We zijn beiden nog jong en wie weet worden we binnen een jaar nog veel sterker.”

Bondssteun
De roeibond steunt de Amsterdammers door ze op te nemen in het zogeheten talentteam, een selectiegroep die in Amsterdam moeten wonen en trainen. Daar hoort vervolgens bondsbegeleiding en het gebruik van faciliteiten zoals het Olympisch Trainingscentrum (OTC) bij. Volgens technisch directeur Hessel Evertse heeft dat met een langetermijnvisie te maken.

Coastal Rowing
“We weten dat de kans klein is dat licht roeien na 2020 nog olympisch is. Maar in Los Angeles in 2028 komt hoogstwaarschijnlijk Coastal Rowing op het programma en dat zou zo maar een race over zes kilometer kunnen worden. Daar heb je dan handige roeiers met een groot aeroob vermogen voor nodig. Voormalige lichte roeiers komen daar dan voor in aanmerking.”

Trials
Desondanks ligt de weg naar de Europese kampioenschappen in Polen nog niet open. Volgens Evertse zal het duo dan moeten afrekenen met Bart Lukkes en Ward van Zeijl, die ook bezig zijn met een lichte dubbeltwee. “Obbe en David moeten wel laten zien beter te zijn. We hebben daarvoor trials gepland tussen 14 en 16 augustus. Dat zal een best of three worden. Dat doen we ook met de mannentweezonders”, aldus Evertse.

Duisburg
Tussendoor zullen Tibben en Van Velden – die zijn geplande studie in het Amerikaanse Princeton een jaar heeft uitgesteld – afreizen naar de EK onder de 23 jaar in Duisburg. Tibben: “Daar willen we natuurlijk vooral graag winnen, maar het is ook een goed moment om eindelijk wedstrijdritme op te doen. Ik wil laten zien dat ik ook een dubbeltwee hard kan laten gaan.”