Terugblik: WK Belgrado om nooit te vergeten

Column

Wat waren het mooie wereldkampioenschappen dit jaar! De eerste dagen volgde ik het op mijn Ipad zoals ik meestal met de worldcupwedstrijden doe. De wind stond wat scheef op de baan en daarom zaten de betere ploegen op de boeien 1 en 2. Ik zag dat Nederland het goed deed. Voor mijn stemming was heel goed dat Stef Broenink van mijn eigen Njord samen met Melvin Twellaar samen naar de finale ging en dat skiffeuse Karolien Florijn sterk roeide. Ik ging daar al denken  aan het opnieuw wereldkampioen worden.

Internationale wedstrijden bekijk ik al lang en mijn verenigingsgenoot Irene Eijs – nu NOCNSFbestuurslid en voormalig toproeister – en ik wisselen altijd op de app ons commentaar uit. En ook Nicole Beukers is daarbij actief.  Vorige zaterdag was de eerste finaledag en ik dacht, deze WK zal nu ook wel op de televisie zijn en dat bleek het geval. Ik ging dus lekker voor de buis zitten. En het was ongelooflijk wat er gebeurde. We hadden vrijdag al de wereldtitel voor para-roeier Corné de Koning en daar kwam het weekeinde heel veel goud bij. Echt ongekend en hulde voor de roeiploegen en hun begeleiders. Het is toch bijzonder om het Wilhelmus te kunnen meezingen. Mijn poezen – Morrie en Mae – waren ook steeds blij als ik weer opsprong.

Er kwamen dus nog vijf gouden en twee zilveren medailles bij en het heeft toch iets als je Finn Florijn goud ziet halen in de dubbelvier  terwijl heb ik hem nog als kleine jongen heb gezien. En dan natuurlijk weer het goud voor Karolien Florijn, wat een klasse. Maar ook de andere ploegen met goud of zilver zorgden voor een schitterend weekeinde. En het is toch echt bijzonder als je een roeier van je eigen vereniging goud ziet halen. Een weekeinde om niet te vergeten.