Column Helma Neppérus: hoe krijg je straks nieuwe eerstejaars?

Algemeen Column

Vanaf maandag 1 juni mogen roeiers en roeister tot en met 18 jaar oud weer in ploegen het water op, dan geldt voor deze groep de beroemde 1,5 meter dus niet meer. Wat een verademing. Want het is ook voor het roeien een zware tijd. De Winterwedstrijden waren net geweest en toen barstte het virus los en daarmee kwam ook het roeiverbod.

Voor sportverenigingen is het dus zwaar, want leden willen wat voor hun contributie terugzien. Een dicht clubhuis is niet bevorderlijk en zeker niet als je ook nog eens niet mag roeien. Het skiffen is inmiddels weer een aantal weken toegestaan, maar niet iedereen vindt skiffen leuk. Dus het wachten is op dat meer kan. Voor juniores zijn de regels dus nu net verruimd. Maar verruiming is zeker nodig als ik denk aan de studentenverengingen.

De ploegen hebben dit seizoen allemaal hun wedstrijden bijna geheel gemist en hoe houd je mensen dan toch enthousiast? En hoe krijg je er nieuwkomers – de eerstejaars – bij? Ik maak me daar zorgen over.  Het volledig open gaan van de clubhuizen en het buffet (oftewel kantine, zaal of sociëteit) mag hopelijk per 1 juli , maar de kern is natuurlijk het roeien. Ik hoorde dat er het plan is om roeien met huisgenoten wel toe te staan. Dan krijgen we dus studentenhuizen die tegen elkaar gaan roeien. Het kan, maar dan als eerste stap.

En die (te) langzame lijn om meer te mogen komt eigenlijk door wat centimeters. De afstand tussen de roeiplekken in een boot is geen  1,5 meter, maar rond 140 centimeter. Tja, de KNRB heeft nog geprobeerd de regels te verruimen, maar kreeg geen medewerking.

De toppers mogen nu wel weer aan de bak, dat is fijn en hopelijk kan dat dan toch het roeien stimuleren. Een mooie EK onder 23 jaar, als dat doorgaat, kan stimulerend zijn en ook mogelijke toekomstige roeiers en roeisters laten zien, dat roeien een mooie sport is, waarin je het ver kunt brengen.