De Kop heeft het voor elkaar

Algemeen

Ze noemen hem ook wel eens de ‘afstandsman’: voorzitter Gerard Kooiman van roeivereniging De Kop. Wat de roeibond niet voor elkaar kreeg, lukte bij zijn Noord-Hollandse clubje wel. Er wordt op legale wijze in ploegverband geroeid. In C-vieren laat men twee roeiplaatsen onbezet. De voorzitter legt uit hoe het in de praktijk werkt. De Kop speelt ook in op juniorenroeien. Kinderen die hun eigen sport niet kunnen beoefenen, krijgen door tussenkomst van de gemeente Schagen bij De Kop de kans het roeien te leren kennen. [su_quote]Steun NLroei. Doe mee aan onze crowdfunding! Klik hier. Alvast bedankt! [/su_quote]“Het was natuurlijk heel fijn dat er eerst door de jeugd en later door de volwassenen weer mocht worden geskifft. Maar veel van onze leden hebben niet de benodigde bevoegdheden om in de eenzitter het water op te gaan. Toen de bond met berichten kwam dat het in hun ogen toch mogelijk was om in ploegverband te varen waren wij daar natuurlijk heel blij mee, hoewel we ons realiseerden dat het op minder dan 1,50 meter zou moeten”, zei Kooiman.

Afstand
Het was dan ook teleurstellend voor hem dat NOCNSF een streep zette door het ‘adviserend protocol’ van de KNRB. “Maar het was ons wel duidelijk dat er een grote behoefte was om ploegsgewijs het water op te gaan. De oplossing die wij hebben is simpel. In een C-vier laten we de plekken op 2 en op 4 onbezet. De twee roeiers zitten daarmee ver genoeg uit elkaar. Ook de slag en de stuurman of stuurvrouw houden ruim voldoende afstand. We hebben een en ander in ons protocol vastgelegd en dat is goedgekeurd door de gemeente”, legt de voorzitter uit.

Gerard Kooiman staat voor zijn vereniging (foto: Karin Beemster).

Visualiseren
Het ploegroeien op deze wijze gaat volgens hem goed. “Onze leden hebben er veel plezier in. Er zijn wat nadelen. Het is lastig om met zijn drieën een vier in het water te leggen, dus zorgen we dat twee ploegen elkaar kunnen helpen. Het is dan belangrijk om voldoende afstand te houden, maar dat lukt aardig. Ik loop ook veel rond als coronacoördinator om te kijken of men wel op voldoende afstand blijft. Ik heb daarvoor een stok van 1,5 meter, om te visualiseren wat de minimale afstand is.”

Luwte
Schagen is mooi, het landschap is er open, maar de ligging – niet ver van de Noordzee – heeft een bijeffect. “Het waait hier vrijwel altijd. Doordat er minder massa in de boot zit, liggen de C-vieren wat hoger op het water waardoor ze windgevoelig zijn. Daarom geldt voor deze boten dat erin geroeid mag worden tot en met windkracht vier, vanaf vijf is voor de onderbezette boten een algemeen vaarverbod. We roeien meestal op het Schagerkoggekanaal, daar kunnen we vaak in de luwte varen, daar is ook nagenoeg geen beroepsvaart en niet zo heel veel gemotoriseerde pleziervaart.”

Echtparen
Kooiman van De Kop heeft nog twee andere ploegroeivarianten. “Echtparen mochten bij ons al samen in een twee, of ze kunnen in een vier op 1 en 2 gaan zitten, dan laten we plek 3 open. En we hebben een Ctww waarvan de stuurplaats omgezet kan worden naar een roeiplek. De middelste plek gebruiken we niet. Ook dat gaat goed. Maar het zou helemaal mooi zijn als alles weer normaal is. Hopelijk kunnen de kantines inderdaad na 1 juli weer open. We missen het verenigingsleven wel.”