Snijders kritisch over IOC

Algemeen Voorpagina

Voormalig lichtgewicht olympiër Ivo Snijders schreef als blogger van het campagnebureau BKB deze week een kritisch artikel over het IOC en de Olympische Winterspelen die in 2022 in Peking zullen worden gehouden.

Amsterdam – Snijders was in 2008 toen de Zomerspelen eveneens in Peking werden gehouden finalist in de lichte vier-zonder en maakte mee hoe er vanuit de maatschappij druk werd gezet op de atleten om vanwege de schendingen van mensenrechten in China niet deel te nemen. Selectieve verontwaardiging, meent de voormalig roeier van Nereus.

Van Muiswinkel
Vooral cabaretier Erik van Muiswinkel krijgt er in zijn blog van langs. “In de aanloop naar de Spelen van 2008 stonden er allerlei figuren op die zich bekommerden om Tibet. Erik van Muiswinkel (wie?) was er een van. Zelf ging Van Muiswinkel wel naar Zimbabwe in 2003 om verslag te doen van het WK cricket, maar toen ik me had gekwalificeerd voor Beijing moest ik volgens hem van deelname afzien.”

Oplaaien
Snijders is van mening dat de discussie over mensenrechten juist oplaait als een groot sportevenement gaat naar een land met een discutabele reputatie. “Na de Spelen van 2008 heb ik nooit meer iets vernomen over Van Muiswinkels betrokkenheid bij Tibet. Dus voor hem en zijn profilering als voorvechter van mensenrechten is het ook beter dat de Spelen weer naar China gaan.”

Verandering
Willen we dat de Olympische Spelen niet meer in dergelijke landen worden georganiseerd dan dient het IOC te veranderen, zegt Snijders. “Voor Noorwegen waren de kosten maar deels de reden voor terugtrekking uit de race voor organisatie van de Winterspelen van 2022. Het IOC eiste namelijk gratis cocktailparty’s met de koning, exclusieve rijstroken en vrijstelling van welke belasting dan ook (btw, accijns, omzetbelasting) voor IOC-bestuurders en IOC-sponsors. Geen wonder dat menig ‘weldenkende’ democratie de organisatie van de Spelen aan zich voorbij laat gaan.” Het zou volgens Snijders een mooi begin zijn als het deze eisen zou laten vallen.