Skøll en Thêta winnen prestigestrijd op de Amstel

Wedstrijden

De roeiliefhebber kon gisteren zijn geluk niet op. Vooral bij de mannen waren de Novembervier-velden ongekend spannend. Zowel in de Elitedubbelvier als in de viermet-stuurman werd thuisfavoriet Nereus verslagen. Respectievelijk Skøll en Thêta bleken net wat sneller dan de bordeauxroden.
[su_quote]Maak kans op het boek ‘Fluisterend Goud’, doe nog vandaag mee aan de crowdfunding van NLroei, dat kan hier. Alvast bedankt![/su_quote]
In de dubbelvier bleken wereldkampioenen Abe Wiersma en Dirk Uittenbogaard samen met Ruben Knab en Rik Rienks niet opgewassen tegen de ontketende buren van de Jan Vroegopsingel. Met slagman Lennart van Lierop en verder Guillaume Krommenhoek, Job Huigsloot en Obbe Tibben maakte Skøll optimaal gebruik van de eerste startplek. Nereus oogde net wat stroever, moest buitenom bij een inhaalactie en gaf op de finish uiteindelijk 4,5 seconden toe.

Eindhoven
Bij de gestuurde boordvieren was het wederom de als eerste gestarte ploeg die zegevierde. Voor de buitenstaander was de winst van Thêta wellicht onverwacht, de Eindhovenaren timmeren echter al enkele jaren flink aan de weg met hun ‘Oude Vier’. Met Sander de Graaf en Guido de Ruiter hebben ze twee toproeiers aan boord en ook Robert Tiemeijer en Christiaan Rosendaal hebben inmiddels enige (internationale) ervaring.

Varsity
Dat de ploeg vooraan zou mee zou doen was dus enigszins volgens verwachting maar dat ze ook zouden winnen was dat niet. De Nereus-ploeg met Mick Makker, Bo Wullings, Michiel Oyen en Lex van den Herik had net als de scullers de pech later in het veld te starten en kwam 0,7 seconden tekort voor de overwinning. Met de winst van Thêta geeft de vereniging in elk geval een aardig visitekaartje af voor de Varsity van komend jaar.

Nereus 2
Sterk was overigens ook het optreden van een tweede Nereus-boot. Lucas Bollen, Jack Meru Gosden-Kay, Noud Scholten en Koen van den Herik finishten slechts op twee seconden van hun snelste clubgenoten. Laga, dat ook aan een sterkte Oude Vier werkt, eindigde als vierde, ruim voor de boten van Njord en Skøll.

Onder 23
Ook bij de vrouwen was er een kleine verrassing. Vooraf leek de boot van Njord/Gyas met WK-medaillewinnaars Nicole Beukers en Sophie Souwer, samen met wereldkampioene junioren Lisa Bruijnincx en toptalent Mieke Wilms favoriet. Toch bleek de U23-ploeg van Bente Paulis, Ilse Kolkman, Tessa Dullemans en Nika Vos sneller. Op de finish bedroeg het verschil zelfs vijf seconden.

Sarasota
De boot nam daarbij revanche voor de WK-finale van Sarasota toen de ploeg tot ver in de wedstrijd aan de leiding lag maar moest opgeven toen een van de roeisters vlak voor de finish buiten westen raakte. Nereus, met olympisch lichtgewicht kampioene Ilse Paulis en de zusjes Veldhuis, eindigde op gepaste afstand als derde.