Nederland pakt twee WKmedailles, ‘het is aanstekelijk’

Kort

Oranje heeft de WK-kustroeien van afgelopen weekeinde niet onverdienstelijk afgesloten. Met een buit van twee medailles keren de roeiers terug uit de haven van Hong Kong. Mitchel Steenman en Janneke van der Meulen probeerden in de mixdubbel hun wereldtitel te prolongeren. Het werd zilver, net achter Oekraïne.

“We hebben gevochten en een goede race gevaren, maar de Oekraïners waren gewoonweg sterker”, blikt Van der Meulen terug. “We hadden een goede start, daar heb ik het in de skiff op verloren.” Solo behaalde ze brons. “Ik maakte bij de start een foutje. Goed starten is belangrijk. Het lukte me niet meer om het gat met nummer twee en drie te dichten.” Steenman werd in de skiff vierde.

Sterk
“Ik kijk terug op een goed toernooi”, zegt Van der Meulen, die haar gezamenlijke wereldtitel met Steenman niet kon prolongeren. “Beide voorwedstrijden heb ik gewonnen. De finale van de dubbeltwee ging goed, maar de anderen waren gewoon net te sterk voor ons en zijn we waardig geklopt. Elke keer als wij een push deden konden zij hem pareren.”

Maak kans op het boek ‘Fluisterend Goud’, doe nog vandaag mee aan de crowdfunding van NLroei.. Alvast bedankt!

Aanstekelijk
Het kustroeien groeit de laatste jaren flink aan populariteit. Dat volgens Van der Meulen te merken bij dit soort toernooien: “Het niveau wordt steeds hoger, er is meer aandacht voor en ook de organisatie is steeds professioneler. Het spectaculaire karakter voor zowel sporter als toeschouwer is aanstekelijk.”

Deining
Steenman waarschuwde voorafgaand aan het toernooi voor de deining en stroming op de baan. Volgens Van der Meulen hebben ze daarmee goed kunnen omgaan. “En waar ik het meest trots op ben, is dat wij beiden volledig plantaardig eten en bewijzen daarop ook topsport te kunnen bedrijven.”

Dubbelvieren
Er voer een Nederlandse gestuurde mannendubbelvier in de finale en twee gestuurde vrouwenvieren. De v rouwen eindigden vierde en zestiende. De mannen roeiden de veertiende tijd. Hier staat een impressiefilmpje.

(promotie)
Ook kustroeien?
Neem een Liteboat!

Lite Boat NLroei