Voorbeschouwing WB Belgrado: veel toplanden afwezig

Wedstrijden

Vandaag gaat in Belgrado de eerste van de drie wereldbekerraces van start. Waar de Nederlandse equipe met een recordaantal ploegen deelneemt aan de eerste World Cup, blijft een groot deel van de topnaties in het internationale roeien thuis. Van de beste landen in het toproeien is alleen Groot-Brittannië aanwezig.

Houd NLroei open! Doe mee aan de crowdfunding, dat kan hier. Alvast bedankt!

Met de vele kleine landen die er wel zijn, valt er alsnog een aantal interessante races te verwachten. Zo nemen Koen Metsemakers en Stef Broenink het in de dubbeltwee op tegen de olympische kampioenen in dat nummer: Martin en Valent Sinkovic. Ook zijn beide skiffvelden boeiend om te volgen. Karolien Florijn -die naar verluid in sparsessies goede dingen laat zien – roeit onder andere tegen de bronzen medaillewinnares van de Spelen, Magdalena Lobnig uit Oostenrijk. Naast Lisa Scheenaard is ook een van de olympische gouden medaillewinnaars uit de dubbelvier, Yunxia Chen, van de partij.

Ntouskos
In de mannenskiff roeit Melvin Twellaar tegen olympisch kampioen Stefan Ntouskos maar ook tegen de Duitse wereldkampioen Oliver Zeidler. Daarnaast valt er een interessante clash te verwachten in de vrouwen dubbeltwee. Olympische medaillewinnares Roos de Jong zit met Laila Youssifou in de boot en varen in hetzelfde veld als de tot nu toe vooral in het boordroeien sterk presterende Veronique Meester en Ymkje Clevering.

Wiersma
De enige overgebleven roeier uit de gouden olympische dubbelvier, Abe Wiersma, heeft zicht helaas wegens een blessure moeten terugtrekken. Zijn bootgenoten Finn Florijn, Jan van der Bij, en Jacob van der Kerkhof varen nu met Guillaume Krommenhoek, die ook nog eens uitkomt in de dubbeltwee met Guus Mollee. Medailles zullen er overigens met zekerheid volgen. Bij zowel de mannenacht als de vrouwenacht zijn er enkel drie inschrijvingen.

De wedstrijden worden zaterdag en zondag live uitgezonden op de site van Worldrowing. Hier is een overzicht te vinden van alle ploegen die door Nederland zijn uitgezonden.