Skiffeur Broenink stapt in dubbeltwee: “Met Melvin meer kans”

Algemeen

Na maanden testen, klokken en vergelijken stappen Stef Broenink en Melvin Twellaar  samen in de dubbeltwee. Zij blijken sneller dan het koppel Amos Keijser en Niki van Sprang die deze boot al voor Nederland hadden gekwalificeerd. Broenink geeft zijn skiff op. Daarin gaat Keijser zijn geluk beproeven. NLroei bevroeg de Njordman die deze week is gekozen tot NLroeier van 2019.
[su_quote]Vaker interviews lezen? Maak de onafhankelijke journalistiek mede mogelijk. Doe mee aan de crowdfunding van
NLroei, dat kan hier. Alvast bedankt![/su_quote]
Verrassende keuze. Sinds Jan Wienese heeft Nederland niet zo een uitzonderlijke skiffeur gehad. Bij mijn weten heeft er sinds 1968 geen enkele andere Nederlandse solist ooit voorgelegen bij een mondiaal eindtoernooi.
“Onze coach Eelco Meenhorst is absoluut niet over een nacht ijs gegaan. Er is een enorm archief van onze trainingstijden die we kunnen vergelijken met een aantal andere ploegen. En er is een aantal wedstrijduitslagen. Hieruit blijkt dat de dubbel van Melvin Twellaar en mij snel is. We maken samen meer kans op een medaille in dubbel dan ik in de skiff. Zo simpel is het.”

Toch verrast het. Aan de andere kant: omdat je min of meer toevallig in de skiff terecht kwam en daarin formidabel presteerde, kun je niet worden verplicht daarin uit te komen. Ook niet moreel, om voor ons land in het enige echte koningsnummer uit te komen. Er is geen zwaarder – en soms ook geen ondankbaarder – vak denkbaar dan skiffeur. Voldoe je aan het stereotype beeld van de teruggetrokken solist die in eenzaamheid zijn prestaties levert?
“Verre van. Een voorbeeld. Tot een paar dagen voor de WK van afgelopen jaar sparde ik met mijn maat Melvin. Wij hebben vorig seizoen heel lang samen opgetrokken. Soms liepen we het vlot op en wisten we niet wat we gingen doen: tegen elkaar skiffen, of toch samen in de dubbel. Dat schept een band.”

Recente wedstrijduitslagen kunnen de keuze voor de dubbel echter niet onderbouwen, want er waren geen toernooien.
“We hebben heel veel informatie gehaald uit de afgelopen selectieperiode. Alles wijst erop dat we er beter voorstaan dan vorig jaar. Toen was de wereldbeker in Rotterdam voor ons een belangrijke indicatie dat we samen hard kunnen. Want we werden vierde, terwijl we net als de dubbelvier er overheen hadden getraind. We hadden dus harder gekund. De dubbelvier werd in Rotterdam derde, we weten ook wat ze bij de wedstrijd ervoor (de EK) en de erna (de WK) hebben gedaan.

Dat was bij beide kampioenschappen goud. Is er iets bekend van nieuwe ploegen in het dubbeltweeënveld? Zhang/Lie uit China werden in Linz verrassend wereldkampioen.
“We houden het veld uiteraard in de gaten. Het is afwachten wat er komt opdagen bij de eerste wereldbeker. Dan weten we meer, ook van onze snelheid ten opzichte van anderen.”

Die wereldbeker wordt voor jullie ook de gelegenheid om vormbehoud te tonen en de uitzending naar de Olympische Spelen veilig te stellen. De stap naar de dubbel is alweer in bijzondere wending in jouw nog korte carrière. Van een fantastische skiffprestatie in Luzern in 2016, naar twee fenomenale solotoernooien in 2019. Maar er waren tussen die momenten ook sombere tijden. En nu lonkt er een olympische medaille in de dubbeltwee, misschien wel goud.
“Vorig jaar rond deze tijd dacht ik er hardop over om te stoppen. Het is mijn vriendin geweest die me overhaalde om de EK toch te gaan skiffen. Met alle gevolgen van dien. Het kan verkeren. Dat blijkt.”