Schwarz-vier overtuigt in halve finale

Wedstrijden

Nederland is morgen met zeven ploegen vertegenwoordigd tijdens de finales van de wereldbekerwedstrijden in Luzern. De vierzonder met het jeugdige talent Bram Schwarz maakte vandaag het meeste indruk. Zij wonnen overtuigend hun halve finale.

Samen met Duitsland en Groot-Brittannië kwam het kwartet met verder Bjorn van den Ende, Jasper Tissen en Tone Wieten aan boord, al snel aan de leiding. Vooral de laatste 500 meter van de net gevormde ploeg was indrukwekkend. De tegenstand werd op ruim anderhalve lengte gezet en ook de tijd sprak tot de verbeelding. De sterker geachte boot van Australië bleek in de andere heat niet sneller.

Revanche
De vrouwendubbelvier van Josy Verdonkschot revancheerde zich enigszins voor de matige openingswedstrijd van gisteren. Met een tweede plek in de herkansing plaatste het kwartet zich vrij gemakkelijk voor de finale. Toch blijven de zorgen aanwezig. In het tweede deel van de race verloor de ploeg net iets teveel snelheid tegenover het winnende Polen. De dubbeltwee van Roos de Jong en Lisa Scheenaard finishte als derde, wat ruimschoots voldoende bleek voor een startbewijs voor de A-finale van morgen.

Achten
Een van de krakers van vandaag was de race van de mannenacht. Met drie boten binnen 0,3 seconden was het de tweede Nederlandse acht die het net niet redde voor een finaleplek. De ploeg onder leiding van stuurvrouw Ae-Ri Noort lag vrijwel de gehele wedstrijd nek-aan-nek met de achten van Canada en Nieuw-Zeeland. Met nummer 2 Canada scheelde het uiteindelijk 0,2 seconde. De vrouwenacht redde het wel. De ploeg met Monica Lanz op slag roeide een sterk tweede deel en hoefde enkel de Verenigde Staten voor zich laten.

Mannendubbels
Een opsteker was er ook voor de dubbeltwee van Niki van Sprang en Amos Keijser. Na in Linz al dichtbij te hebben gezeten, slaagde het duo er nu wel in om die felbegeerde finaleplek te pakken. Het verschil met China, dat als vierde eindigde, bedroeg enkel 0,22 seconden. Hoewel de Groningentwee van Luuk Adema en Luuk Twellaar in de andere halve finale net iets sneller roeiden, plaatsten zij zich niet voor de eindstrijd.

Tweezonder
Mitchel Steenman en Bo Wullings was de derde Nederlandse boot die het niet redde. Zij kwamen in hun halve finale 1000 meter goed mee maar moesten toen hun meerdere erkennen in een aantal andere ploegen. De roeiers besloten daarop gas terug te nemen en te sparen voor de B-finale. Bij Harold Langen en Kaj Hendriks bleek te tank volledig leeg. Zij kwamen niet verder dan de laatste plaats in de D-finale.

Brons
In het bijprogramma pakte vanmiddag de lichte dubbelvier de bronzen medaille. Jorke Kooijenga, Koen van Brussel, Bart Lukkes en Ward van Zeijl moesten al vrij snel Duitsland en Denemarken laten gaan, maar konden de in de derde 500 meter sterk opkomende Tsjechen van zich af houden in de eindsprint. Het verschil op de finish bedroeg uiteindelijk een kleine seconde.

De A-finales worden morgen vanaf 10:05u verroeid en zijn hier live te volgen.