Zeven keer kans op Zwitsers eremetaal

Dagprogramma

Zeven Nederlandse boten komen vandaag in de A-finales uit. Goud is niet uit te sluiten, maar ligt ook weer niet voor de hand. De eerste finale met een oranje boot is om 10:31 uur.

Een relatief kleine verandering (tussentijdse pensionering Robert Lücken) heeft grote gevolgen. Circus Emke oftewel de mannenequipe staat al weken op z’n kop. Er is een stoelendans van jewelste gaande. De leegte die slag Lücken achterlaat is niet zomaar gevuld. Niettemin lijkt er nu al iets te ontpoppen dat wel eens sensationeel kan gaan worden.

Freek Robbers werd vanuit de acht getransplanteerd en zit nu tegenover de stuurman. Zijn boot lijkt goed op stoom te komen. De vierzonder met Bram Schwarz was de openbaring van gisteren. De dubbelvier heeft na de donatie van Robbers aan de acht vermogen gewonnen en heeft met Abe Wiersma een bekwame voorman. Het zit dubbelaars Niki van Sprang en Amos Keijser dit toernooi mee. Ook zij mogen aantreden in de strijd om de medailles.

Vrouwen
De Rotseearmada van Josy Verdonkschot is niet op volle oorlogssterkte. De regerende wereldkampioenen in de dubbelvier wisselden slag en boeg om, ook de acht roeit in een andere formatie. Mogelijk wordt Luzern de plaats waar de beloftevolle dubbeltwee van Roos de Jong en Lisa Scheenaard zich in een sterk bezet veld kan gaan manifesteren.

Broederstrijd
In de finale van de mannenskiff (starttijd 11.48 uur) hebben Duitsland en NIeuw-Zeeland elk twee ijzers in het vuur. Olympisch kampioen Drysdale en zijn landgenoot Mason zullen gaan vandaag uit gaan maken wie Nieuw-Zeeland zal vertegenwoordigen bij de WK. Mason lijkt de beste papieren te hebben en maakte in de voorronden ook de sterkste indruk. In Duitsland speelt zich een soortgelijke strijd af: Naske haalde vorig jaar de grote finale bij de WK, maar nieuwkomer Zeidler was bij de halve finale al een stuk sneller.

A-finales NLploegen

10:31 u. Vrouwen 4x

10:46 u. Mannen 2x

13:44 u Mannen 4-

13:59 u. Mannen 4x

14:14 u. Vrouwen8

14:30 u. Vrouwen 2x

14:48 u. Vrouwen 8+

De wedstrijden zijn via deze link live te volgen, de videostream is hier te vinden.