Scheenaard met Oldenburg in dubbel naar EK

Achtergrond Voorpagina

Naast de net geformeerde vrouwen dubbelvier zullen bij de eerste wereldbekerwedstrijd en de EK Lisa Scheenaard en Marloes Oldenburg in de dubbeltwee van start gaan.

Dit duo verraste vorig jaar door zich te plaatsen voor het Olympisch Kwalificatietoernooi, maar kon daar mede wegens ziekte van Oldenburg geen kwalificatie voor Rio de Janeiro afdwingen. Nu krijgt het tweetal een nieuwe kans.

Van Rooijen
Josy Verdonkschot koos ervoor om eerst de dubbelvier samen te stellen. Voor de laatste plek in die boot koos hij voor Olivia van Rooijen in plaats van de snelle skiffeuse Scheenaard. “We hebben afgelopen weken in verschillende opstellingen geroeid. Grote verschillen kwamen daar niet uit. Maar Olivia is net wat makkelijker inpasbaar en met haar is het ritmisch iets beter”, aldus de coach.

Dubbelvier
Deze keus zegt volgens hem niets over de internationale wedstrijden later dit seizoen. “Voor de korte termijn is dit nu beter. Ik wil graag weten waar we nu staan met een dubbelvier, ook met het oog op keuzes voor boottypes later dit seizoen. Ik denk dat we een boot kunnen formeren die hetzelfde niveau haalt als die van vorig jaar toen we olympisch zilver wonnen. Maar het zou goed kunnen dat we later dit jaar nog in andere opstellingen gaan varen.”

NK
Verdonkschot koos er bewust voor om nu al te selecteren en niet af te wachten tot na het NK en de resultaten daarvan af te wachten. “Ik had het op de Duitse manier kunnen doen door de nummers 1 tot en met 4 van de skiff bij elkaar te zetten, maar ik ben ervan overtuigd dat dat niet de beste methode is (Duitsland won overigens bij laatste Olympische Spelen goud in de dubbelvier, red.). Ik ken heus de kwaliteit van Lisa in de skiff, dat is al meegewogen bij de selectie. Ik acht de kans groot dat zij het NK wint. Maar de precieze uitslag van het NK gaat wat betreft de dubbelvier niet tot nieuwe inzichten leiden. En nu kan iedereen zich in alle rust voorbereiden op de NK.”

Keuze
Scheenaard mocht vervolgens kiezen tussen de skiff en een dubbeltwee. De Eindhovense koos onverwacht voor het laatste. In de eenmansboot boekte ze vorig jaar veel succes en ook bij de Skiffhead maakte ze indruk met een razendsnelle tijd. “Ik heb me dit jaar voorgenomen om me te ontwikkelen als scullster en niet per se als skiffeuse. Ik denk dat het ploegroeien van mij dan beter gaat. Vorig jaar ben ik van het dubbelen ook niet slechter gaan skiffen. Daarnaast geef ik onze dubbel nu mooi de kans zich te revancheren van vorig jaar”, aldus Scheenaard.

Ritme
De roeister van Thêta is uiteraard teleurgesteld dat ze vooralsnog niet in de dubbelvier zit. “Ik zag dit al wel aankomen. Josy zocht naar degene die vanaf boeg iets beter Sophie en Inge kon ondersteunen. Ik heb al eerder tegen hem gezegd dat ik wel vermoedde hoe dat zou lopen, maar hij wilde het toch allebei proberen. Ik ben het ook niet per se oneens, maar hoopte ergens dat hij meer zou willen investeren in een ander ritme. De dubbeltwee met Marloes opent misschien wel weer andere mogelijkheden voor opstellingen in de dubbelvier.”

Boordboten
Over de bemanning van de boordboten besluit Verdonkschot wél pas na de NK. Hij heeft daarvoor drie tweetjes geformeerd. Aletta Jorritsma vaart met Karolien Florijn en Lies Rustenburg met José van Veen. Ook Monica Lanz en Karien Robbers roeiden samen maar Robbers kampt met een blessure waardoor Lanz noodgedwongen in de skiff zal starten. De boordboten krijgen concurrentie van andere ploegen.

Kansen
“Ik verwacht bijvoorbeeld dat Ymkje Clevering en Veronique Meester goed zullen presteren. Iedere twee die zich vóór of tussen de bondsploegen roeit, krijgt een kans. Dat geldt ook voor Lisanne Brandsma die skifft, maar zich al op eerdere momenten heeft onderscheiden.” Voor de wereldbeker heeft de coach uit Amsterdam drie tweetjes en een vier-zonder ingeschreven.

©NLroei, 19-4-2017