Rutten en IJpma nationaal kampioen indoor

Wedstrijden

Zaterdag bleken Dolf Rutten en Marije IJpma met afstand de sterkste bij het nationaal kampioenschap indoorroeien. Rutten was met zijn 6:00,2 ruim vier seconden sneller dan zijn naaste concurrent Isak Verkaik. Proteus-roeister IJpma was op haar beurt met 6:52,5 een kleine zeven tellen eerder klaar dan haar enige tegenstander, Ilse Akkermans van Euros.

Voor Rutten was de winst een kwestie van driemaal is scheepsrecht. Twee jaar terug was de roeier van Njord tijdens de corona-editie van het evenement – waarbij iedereen het thuis op de vereniging deed en met computers aan elkaar was verbonden – al heel dichtbij. De nu 25-jarige Leidenaar zette toen zelfs de snelste tijd neer, maar door de haperende techniek was zijn prestatie niet zichtbaar voor de anderen. Hierdoor had hij volgens de organisatie dus officieel niet meegedaan aan de wedstrijd. Vorig jaar hoopte hij de titel alsnog te winnen, maar toen moest hij genoegen nemen met een zesde plaats.

RP3
De gewonnen titel voelde desondanks gek voor de roeier. “Ik was er nu veel minder mee bezig dan afgelopen twee jaar. Oorspronkelijk was ik zelfs niet van plan te starten. Ik was de afgelopen maanden vooral bezig met beter worden in de boot en gebruikte voor de ergometertrainingen vooral de RP3-machine (RowPerfect, red.). Mijn verenigingsgenoot Lisa Bruijnincx sprak me er op aan dat ik nog wat had recht te zetten. Na een nachtje slapen, heb ik toen toch maar besloten het te doen.”

Record
Opvallend genoeg kwam Rutten bij alle drie de edities op vrijwel exact dezelfde tijd uit. Steeds een fractie boven de magische grens van zes minuten. ,,Ik ben al een aantal keer onder de 6:00 gegaan dus dat ik er net boven zat, maakt me eerlijk gezegd niet zoveel uit. Maar ik mikte wel op een snellere tijd, iets tussen de 5:56 en de 5:58. Daarom was ik in eerste instantie dan ook niet tevreden. De eerste kilometer ging nog volgens plan, maar in de derde 500 meter kon ik niet zo versnellen als ik in mijn hoofd had.”

Opluchting
Gelukkig realiseerde hij vrij snel daarna de waarde van de titel. “Bij het uitroeien zei iemand al terecht tegen me dat als je hebt gewonnen je het nooit slecht gedaan kan hebben. Dat is zeker waar. Later hoorde ik in de kleedkamer ook van veel anderen dat hun prestaties meer tegenvielen dan normaal bij de NK Indoor. Ik ben ook echt wel opgelucht dat ik eindelijk die titel heb. Die pakken ze me niet meer van me af.”

Titels
In de SB-categorie kwam Lancelot Bloemen (Nereus) met 6:03,1 tot de tweede tijd van de dag en hield na een lange tweestrijd Tritonees Bart Lauwers (6:05,5) net van zich af. Bij de vrouwen ging de tweede totaaltijd ook naar de winnares van het onder 23-veld. Eleonore Veldman (eveneens Triton) achterhaalde met ruim 500 meter te gaan Noortje Wilms van Theta en kwam tot 6:57,4. Bij de lichte vrouwen pakte Kika Banning (Okeanos) met 7:18,3 de titel. In het SB-veld ging die eer naar Hannah Jonker van Skadi (7:26,3).

Lichte mannen
De lichtgewicht mannen kende wellicht de meest spannende race van de dag. Precies op de streep klopte Jurgen van der Hoorn (Laga) zijn tegenstander Max Gompel van Triton, nadat Stijn Meijer (Njord) tot 300 meter voor de finish aan de leiding ging. De snelle tijd van 6:18,2 was echter niet voldoende voor de snelste dagtijd. De Fransman Cornelus Palsma (Okeanos) mikte op een recordverbetering in het LSB-veld maar kwam uiteindelijk niet onder de 6:14,7 van Obbe Tibben. Met 6:16,6 was hij wel de snelste lichte roeier.

Spaarne
Bij de junioren gingen de U18-titels naar Bjorn Bakker (Wetterwille) met 6:25,6 en Amélie Carrière (Spaarne) met (7:19,2). De Heemsteedse vereniging was ook succesvol in de M16-categorie. Teuntje Molle zette daar met 7:24,6 zelfs de tweede totaaltijd neer. Bij de Jongens16 ging de winst naar Koen de Gunst (6:35,0) van RIC uit Amsterdam.     

1e jaarsachten
De mannenacht van Triton won het zware veld, op minder dan een seconde gevolgd door Skøll. Die Amsterdamse club won bij de zware vrouwen, relatief ruim voor Laga. De Rotterdammers gingen er ook met een overwinning vandaar. Het lichte octet van Skadi was een fractie (0,1 seconde) sneller dan Laga.


Alle uitslagen zijn hier te vinden.