Bondsploegen domineren groteboten-NK voor junioren

Wedstrijden

Dit weekeinde streden meer dan 200 juniorenboten bij de Westelijke regatta om de nationale titels in grote boten. NLroei sprak met de kersverse juniorenbondscoach Thomas Notermans over deze eerste officiële wedstrijd voor junioren en over de selecties die hij maakte richting de WK voor junioren.

NLroei verslaat de roeisport, op vele fronten. Doe mee aan de crowdfunding, dat kan hier. Alvast bedankt!

“Het was natuurlijk geweldig dat we eindelijk weer konden racen. Om toch iets te kunnen doen en de huidige lichting junioren toch wat wedstrijdervaring te geven, hebben we eerder trials op de Bosbaan gehouden. Maar dit was toch net even anders”, vertelt hij enthousiast. “Een grote groep junioren heeft in bijna twee jaar tijd amper een wedstrijd kunnen roeien en dat is zonde. Je merkt dat ze die ervaring missen.” Notermans wil dat gebrek aan ervaring dan ook zo snel mogelijk inhalen. “We hebben nu een WK-selectie van ongeveer acht roeiers per sectie, maar daarnaast mikken we ook op een grote equipe richting de Coupe de la Jeunesse en later dit jaar in oktober het EK voor junioren.”

WK onder 23
Met vier roeisters mag Notermans zelfs afreizen naar de wereldkampioenschappen voor roeiers onder de 23 jaar, begin juli in Tsjechië. “We hebben te maken met een erg getalenteerde groep en lang was het onzeker of de junioren WK door zou gaan omdat Bulgarije Code Rood was. Toen hebben we besloten dat de beste roeisters in elk geval ook naar dit WK zou gaan. Die ervaring pakken ze dan mooi mee.” Lotta van Westreenen (Willem III), Phaedra van der Molen (Amstel), Anna Menke en Marg van der Wal (beiden Hunze) wonnen op de Willem-Alexanderbaan dan ook de dubbelvier, maar moesten daar wel flink voor doorroeien.

Tombola
Driekwart van de boot die hen op een kleine vier seconden op de hielen zat, zal namelijk in die samenstelling (Jente Jongsma, Lina Schwartz en Emma Eggenkamp) naar Bulgarije gaan. De vierde roeister – Louise Liemberg – zal als reserve meegaan. Na het toernooi in Tsjechië richten Van Westreenen en Van der Molen zich op de dubbeltwee en mag de nationaal skiffkampioen Van der Wal het in de skiff proberen. De piepjonge Menke blijft in de dubbelvier. Op de WAB lieten Van Westreenen en Van der Molen voor de roeisters van de Hunze met een tijd van 7:14,58 zien ook daadwerkelijk de snelste te zijn in dat nummer.

Dubbelvier
Bij de jongens wordt door zes jongens gerouleerd voor een dubbelvier. Bij de NK lieten Tijn Lubbert (Hunze), Gunnar van der Hoogen (Wetterwille), Edward den Beer Portugael (Viking) en Gianni Perotti (Willem III) met een tijd van 6:04,89 in elk geval zien over goede snelheid te beschikken. Ook Niels Reintjes en Diederik Stuijfzand (beiden Maas) zitten in deze groep. “De jongens moesten ten opzichte van de meisjes van wat verder af komen. Maar ze tonen de laatste weken flinke progressie. Komende wedstrijden testen we nog wat andere opstellingen. Degenen die het niet halen, gaan als startende reserve mee.”

Keijzer
Nationaal skiffkampioen Lucas Keijzer zal in dat nummer ook naar de WK gaan en daar ook zeker kans maken. Volgens Notermans roeide de Groninger onlangs bij trials op de Bosbaan naar een knappe tijd van 7:03. De roeier van De Hunze pakte in Zevenhuizen ook de nationale titel in de dubbeltwee mee, samen met zijn maatje Lubbert uit de dubbelvier. Ze finishten met zes seconden voorsprong op Jeppe Broek en Antonie Tilanus van RIC. Die drukte hun punt op hun beurt een fractie eerder over de streep dan Willem III met Klaas Baud en Maarten Worm.

Vierzonder
Van de potentiele Coupe-ploegen – de definitieve selectie vindt plaats op de DYIR Regatta begin juli – was de meisjes vierzonder van Liza Kooi (Amstel), Lucia Folkers (RIC), Minou Bouman (Willem III) en Demi Straathof (Alkmaarsche) een van de opvallendste. Eerder hadden zij op de Bosbaan ook al een goede snelheid laten zien. Toch stuurt Notermans ze niet naar de WK. “Voor hen is het EK in oktober bijvoorbeeld heel geschikt. Mijn ervaring is dat je maar beter vooraan kan varen op de Coupe dan B-finale op de WK. Als het dan goed gaat, kunnen ze mooi mee door naar het EK in München.” Notermans wil direct na de Coupe de la Jeunesse begin augustus daarvoor zijn selectie bekend maken.

Uitslagen zijn hier te vinden.