Eelco Meenhorst in eindstrijd voor coach 2022

Algemeen

Zijn roeiers en roeisters drongen niet door tot de laatste drie, maar hoofdcoach Eelco Meenhorst haalde zelf de finale wel. Meenhorst krijgt het daarin zwaar. Want bij de ‘coach van het jaar-verkiezing’ zijn shorttrackcoach Jeroen Otter en Sarina Wiegman de concurrenten. Bij de sportvrouwen was de keuze het minst eenvoudig, de vakjury kwam niet unaniem tot een besluit.

“Er werd overwogen om vier of vijf vrouwen mee te laten dingen naar de ‘Jaap Eden’, het beeld dat de winnaars krijgen. Maar uiteindelijk besloot de jury om toch gewoon drie vrouwen te nomineren. Onder anderen atlete Femke Bol (WK-zilver en Europees kampioene) en olympisch schaatskampioene Ireen Wüst overleefden de schifting niet”, staat er op de site van NOS Sport, de spreekbuis van NOCNSF. Skiffwereldkampioen Karolien Florijn wordt niet genoemd. Op 21 december wordt de definitieve verkiezingsuitslag bij het sportgala bekendgemaakt. Dezelfde vakjury en de Nederlandse topsporters bepalen die keuze.

Karrenvracht
De vakjury van NOCSF schrijft dit over de roeicoach: Eelco Meenhorst wordt gezien als de architect achter de gouden mannen dubbelvier en zilveren mannen dubbeltwee op de Olympische Spelen in Tokio. Voor zijn coachcarrière was hij ondernemer. Het roeien benadert hij op vergelijkbare wijze: compromisloos en gefocust. Na de Spelen van Tokio heeft Eelco Meenhorst als hoofdcoach van de Nederlandse roeiers de mannen én vrouwen onder zijn hoede. Zijn ambitie is niet anders. Hij wil het beste roeiland van de wereld worden. Zijn onorthodoxe aanpak werpt zijn vruchten af. De WK roeien in Tsjechië in september worden zeer succesvol afgesloten. De roeiers gaan met een karrenvracht aan eremetaal naar huis. Nederland wint tien medailles: een keer goud, acht maal zilver en een keer brons. Een bijzonder experiment van de vrouwen acht, met roeisters die al eerder in andere disciplines in actie waren gekomen, levert zelfs een prachtige zilveren plak op.”