Petitie tegen afschaffen lichte olympische velden

Algemeen

De Deense nationale roeibond opende vorige week een petitie tegen het IOC-advies om het olympische lichtgewicht roeien af te schaffen. Een verzameling handtekeningen moet de roeifederatie FISA aansporen zich hard te maken voor behoud van de lichtgewichtklassen.

Via deze petitie wordt met twee argumenten aangedrongen om het licht roeien op het programma te houden. Ten eerste wordt de universaliteit van de sport aangehaald. Daarvoor is behoud van een aantal lichtgewicht velden wenselijk, op zijn minst bij de mannen. In het tweede argument wordt gepleit voor het behoud van de lichte vrouwendubbels om de gendergelijkheid in de sport te houden.

Toevoegen
Tot slot gaat de Deense bond nog een stapje verder door de roeiliefhebber te vragen om te tekenen voor toevoeging van een lichte vrouwendubbelvier of -vierzonder. Niet in de minste plaats omdat de races in deze nummers een van de spannendste van het Olympische roeiprogramma kunnen worden. Dit zou wereldwijd meer vrouwen kunnen aansporen om te gaan roeien, zo menen de Denen.