Thomas Lange opgenomen in Duitse Hall of Fame

Algemeen

Hij is een van de allerbeste roeiers van de wereld, maar was nog niet opgenomen in de Hall of Fame van onze Oosterburen: Thomas Lange. De Duitser was als senior drievoudig wereldkampioen in de skiff en tweevoudig in de dubbeltwee. Als junior had hij al drie wereldtitels binnengesleept. Maar hij werd in 1992 wereldnieuws doordat hij toen zijn olympische skifftitel van 1988 prolongeerde. De eerste keer was dat voor de DDR, de tweede keer roeide hij onder de vlag van het herenigde Duitsland.

Hier zijn beelden van zijn olympische zegetocht van 1988, de Oost-Duitser Lange versloeg toen de West-Duitser Michael Kolbe. Toen de muur tussen de beide Duitslanden werd gesloopt, was Lange niet blij. In deze reportage zegt hij daar iets over: “kapitalisme kan niet alles oplossen”. Lange roeide ruim 300 wedstrijden en verloor er maar tien. Het echte en waarschijnlijk zwaarste verlies dat hij heeft moeten dragen was dat van zijn vader. Lange sr. was een vooraanstaand lid van de Statsi – de geheime dienst van de DDR – en zou bij de omwenteling zelfmoord hebben gepleegd.

Rechts boven links
Lange (tegenwoordig plastisch chirurg) zegt nooit doping te hebben gebruikt, daar zou zijn coach Lothar Trawiel hem voor hebben behoed. Deze man werd als een van de weinige ‘Ossies” bondscoach van het nieuwe Duitsland. Onder Trawiels leiding bleef Lange wel met zijn rechterhand boven zijn linker scullen, zoals in Oost-Duitsland gebruikelijk was. Tegenwoordig is het ook andersom. Vorig week werd Lange aan de ‘Ruhmeshalle’ toegevoegd.