Een snelste tijd ooit werd toch een record, tegen eigen regels in

Achtergrond

Vorige week was er onduidelijkheid of de wereld-beste-tijd die Joshua Dunkley-Smith op de ergometer neerzette wel of niet gold als wereldrecord. Concept2 koos tegen haar eigen regels in voor het toekennen van dit predicaat.

Op hun eigen website staat immers dat een record over 2000 meter (in tegenstelling tot de andere afstanden) enkel tijdens een ‘sanctioned Concept2 Indoor Rowing event’ geroeid kan worden. Dat was in het geval van Dunkley-Smith niet het geval. Hij kwam tot zijn fabuleuze 5:35,8 bij een nationale bondstest in Australië, wat niet geldt als een mede door Concept2 georganiseerd evenement.

Uitzondering
Oscar Rijneveld, de Nederlandse agent van Concept2 deed navraag bij zijn Amerikaanse collega’s. “Ik was zelf ook verbaasd, maar ze hebben gezien de wereldtijd die hij heeft neergezet een uitzondering willen maken. Belangrijk was daarbij dat er veel getuigen bij waren, er ook een filmopname van is gemaakt en de tijd geverifieerd kon worden via de monitor. Ook speelde mee dat de tijd is neergezet op een officiële test die lang van te voren als zodanig was vastgesteld. Dus niet zomaar op een moment dat de roeier zich goed voelde.”

Aanpassingen
Rijneveld beseft zich goed dat Concept2 zich met deze uitzondering op glad ijs begeeft. Zo zou de Nederlandse Maaike Head volgens deze norm nu vermoedelijk wereldrecordhoudster zijn in de categorie 30-39 jaar. Zij zette in het olympische jaar 2016 tijdens een bondstest 6:55,4 op de klokken, 1,3 seconden sneller dan het huidige wereldrecord. “Naar wat ik heb begrepen willen ze naar een aanpassing van de regels en dan slechts voor de leeftijdscategorieën 19-29 en 30-39. Nieuwe toptijden zouden dan op zijn minst tijdens nationale bondsevenementen gedaan moeten worden waarbij lichtgewichten ook officieel twee uur van te voren zijn ingewogen.”

Van Dorp
Ook over de Nederlandse records heerst onduidelijkheid. Deze worden nu bijgehouden door Nereus dat sinds 1990 de enige nationale indoorwedstrijd over 2000 meter in Nederland (NK Indoor) organiseert. De snelste tijd daar ooit neergezet is 5:43,7 van Roel Braas, terwijl Simon van Dorp onlangs in Amerika 5:41,5 klokte. Rijneveld wil hier niet leidend in zijn. “Ik zie dit meer als iets wat de Nederlandse roeigemeenschap aangaat en waar zij over moeten beslissen.”

RowPerfect
De bondsmannen van Mark Emke testen echter al een tijd niet op de Concept2, maar op de RowPerfect, waar niet alleen het bankje beweegt maar ook het vliegwiel. Onlangs kwam op dat apparaat Holland Act-roeier Tone Wieten tot een indrukwekkende 5:37, maar de tijden tussen de twee verschillende apparaten zijn niet te vergelijken. Volgens insiders scoor je op een Concept-ergometer 4 tot 8 seconden langzamer dan op de RowPerfect, maar zijn deze verschillen ook erg individueel bepaald.