Van Dorp snelt naar officieus Nederlands record: 5:41,5

Kort

Simon van Dorp roeide vorige week naar een indrukwekkend snelle tijd op de Concept 2-ergometer. Bij testen van zijn University of Washington kwam hij tot 5:41,5 over 2000 meter, sneller dan de snelste tijd ooit gevaren door een Nederlander.

Van Dorp zelf was ook enigszins verrast. “Ik heb een goeie winter gedraaid en was ook flink verbeterd op mijn zes kilometer. Ik verwachtte dan ook wel een persoonlijk record, maar dat ik zo hard zou gaan had ik niet gedacht.” Tijdens een training een week eerder moest hij al een keer vier keer voluit, waarbij hij bij de eerste sessie al 5:44 op de klokken zette. “Ik voelde me afgelopen week wel een stuk meer uitgerust en verwachtte er nog wel iets af te halen, maar kon er in de tweede duizend meter nog veel meer uitpersen dan ik dacht.”

Braas
Snelste Nederlander tot nu toe was Roel Braas. De onlangs gestopte mastodont kwam een paar jaar terug bij testen van de roeibond tot 5:41,9. Beide tijden zijn geen officieel Nederlands record, daarvoor moet de tijd zijn getrapt tijdens een internationale wedstrijd. Braas blijft dan ook nationaal recordhouder met de 5:43,7 die hij in 2013 tijdens de nationale kampioenschappen indoorroeien neerzette. De tijd van Van Dorp is mede zo opmerkelijk vanwege zijn leeftijd. Van Dorp, die afgelopen twee jaar wereldkampioen werd in de acht voor roeiers onder de 23 jaar, is nog maar 20 lentes jong.