NLroei eerstejaars: “Ik dacht: dit kan een mooi weekeind worden”

Algemeen

Met tien roeivierkamppunten zijn de lichte dubbelviervrouwen en de zware vrouwenacht van Aegir tot dusver ongeslagen. De lichte mannen uit de acht van Gyas hielden de Groningse manneneer hoog. Bij de zware mannenachten hield Nereus tien punten in Amsterdam.

“Het doel was winnen en we hadden een heel schema voor de Heineken. Maar we hadden geen rekening gehouden met ijsperiodes. De voorbereiding was daarom wel anders dan we idealiter hadden gewild”, vertelt Ilse Krijger, coach van de lichte mannen van Gyas. “Maar in de trainingen van donderdag en vrijdag zag ik al meteen dat het heel goed ging. Ik dacht: dit kan nog wel een mooi weekeind gaan worden.”

Afgesproken
Dat het in de laatste en enige twee boottrainingen vlak voor de wedstrijd zo goed ging heeft Krijger op de Amstel terug kunnen zien. De mannen wonnen elke afstand. “Ze hebben in alle races laten zien wat ze ook op trainingen hebben gedaan. Er is zelfs niet een losse afstand die echt een stuk minder was dan de andere. De ploeg deed wat we hadden afgesproken en roeide steady.”

Vlogen
“De mannen vlogen het best de 2500 meter in”, blikt Krijger terug. “Dat is wel eens te behouden of juist in een te hoog tempo. Zaterdag gebruikten ze echt de power die ze hebben en die we ook bij de NKIR hebben gezien van ze. Dat tempo kregen ze mee omhoog.” Ook over hun 5000 meter mogen de Groningers niet klagen. Het octet bereikte de eindstreep maar liefst 22 seconden sneller dan de rest van het veld. “Dat belooft nog wat voor de Head”, denkt Krijger.

Verrassend
De Gyanen hebben de afgelopen weken hun trainingen noodgedwongen op de ergometer doorstaan. Dat zou misschien de vergelijking tussen de NKIR en de 2500 meter kunnen verklaren. Krijger: “Op de ergometer hebben ze allemaal wat meer persoonlijke aandacht gekregen. Dat in combinatie met de punten onder water waar ze goed in zijn kan veel hebben opgeleverd. Toch vind ik het verrassend dat het roeien er zo goed is uitgekomen na tweeënhalve week ergometeren.”

Rust
Ook de lichte vrouwen van Aegir wonnen elke afstand. “Dat was onverwacht. We zijn vooral goed op de lange afstanden en hebben niet echt op hoog tempo gefocust. De roeiers hebben laten zien dit wel te kunnen”, zegt coach Freya Offens. “Bij de 250 meter hielden ze het roeien goed fris en sterk onder water. Ondanks het hoge tempo hadden ze rust in de haal, waardoor ze goed bleven afmaken.”

Selectie
Het doel van de ploeg is klassementswinst. Met twintig punten op hun naam hadden ze die weg niet beter kunnen inslaan. “Dat is super motiverend”, zegt Offens. “Maar we staan er wel nuchter in. We hebben meer dan vier roeiers en wisselen door. Daarom hebben we eigenlijk een constante selectie en dat werkt goed voor ons. De Head roeien we in dezelfde opstelling als dit weekeinde. Voor de Varsity ligt dat weer helemaal open.” In totaal telt de ploeg zes roeiers, waarvan er op dit moment vijf kunnen inwegen.