Nereus en Holland Acht wederom aan elkaar gewaagd

Algemeen Voorpagina Wedstrijden

De winst op de Holland Acht bij de 750 meter van de Heinekenvierkamp bleek twee maanden later geen toevalstreffer. De ‘Oude Acht’ van Nereus legde gisteren tijdens de Hollandia op de Bosbaan het vlaggenschip van de roeibond wederom het vuur aan de schenen. Dit keer won de Holland Acht wél: op de finish bedroeg het verschil slechts 0,81 seconden.

De mannen van Nereus die vol in hun voorbereiding voor de Henley Royal Regatta zitten, stoven zoals verwacht weg bij de start. Tot 1000 meter gingen beide boten nek-aan-nek, vanaf daar deelde de Holland Acht een aantal keer bijna de genadeklap uit. De Nereïden bleven echter aanklampen en lieten het verschil niet verder oplopen dan een halve lengte. “Ik zat echt te wachten totdat ze zouden afhaken. Steeds hadden we een goede push, maar telkens kwamen ze terug”, vertelde Dirk Uittenbogaard, boegroeier van de Holland Acht, na afloop.

Simon
In de eindsprint liepen de Nereïden zelfs weer in. Het bleek uit de koker te komen van succescoach Diederik Simon, die vooraf had aangegeven tevreden te zijn als zijn ploeg binnen een lengte van de bondsmannen zou blijven. “Hij had ons expliciet de opdracht gegeven dat we het niet moesten laten gaan als ze er voorbij zouden komen. Dan hadden we leuk meegedaan, maar was het wel meteen klaar. Daarom waren we erop gebrand ook het laatste stuk nog goed te doen”, zei Nereusslag Freek Robbers.

Sparringpartners
Uittenbogaard had niets dan lof voor de prestatie van zijn verenigingsgenoten uit de andere boot. “Ze zijn gewoon heel goed. Petje af. Kijk ook naar de tijd van 5.33. Met neutraal weer is dat uitstekend. Hopelijk hebben we als wij terugkomen van hoogtestage nog iets aan elkaar. Dan zitten zij een week voor Henley en kunnen we hopelijk nog met elkaar sparren.”

Omstandigheden
Uittenbogaard vond dat zijn ploeg niet harder had gekund. “Ik kan niet anders dan tevreden zijn over ons eigen roeien. We hebben keihard getraind afgelopen weken en in de voorwedstrijd hadden we ook de opdracht hard te varen, dus topfit waren we in de finale niet. Daarnaast was Robert Lücken afgelopen week nog ziek. Gezien de omstandigheden was dit gewoon echt niet verkeerd.”

Henley
Nereus kan in elk geval vol vertrouwen richting Henley gaan. Na vorige jaar de zogeheten Temple Challenge Cup te hebben gewonnen, zoeken ze het dit seizoen een veld hogerop. Bij deze Ladies Plate zullen ze dan ook moeten afrekenen met het sterke Oxford Brookes, dat het Amsterdamse octet in Gent twee weken terug nog te snel af was.

©NLroei, 23-5-2016