Zware mannendevelopment: ‘De snelste vier heeft gewonnen’

Algemeen

Bij de zware mannenvierzonders maakten twee ploegen het dit seizoen spannend: Nereus en Triton. Nereus behaalde alles bij elkaar opgeteld de meeste punten: 52 tegenover 48 voor Triton, maar de klassementswinst ging toch naar Utrecht.

Omdat de klassementen de regel kennen dat het slechtste resultaat in een jaar mag worden weggestreept, was de totaalscore die meetelde voor de overwinning voor de Nereïden acht punten lager dan het totaal. “Voor ons was het even zuur, maar de snelste ploeg heeft het klassement gewonnen, en dat was Triton”, zegt Hans Schut, boegroeier van het Nereuskwartet. De Amsterdammers hadden een zeer constant seizoen. Van de zes wedstrijden in het developmentklassement behaalden zij alleen tweede en eerste plaatsen.

Molensteen
“De regels zijn zoals ze zijn, dus wij hebben de meeste punten die tellen voor het klassement”, vindt Tritonslag Bas Thijssen. Triton startte de eerste wedstrijd niet, voor deze ploeg telde elk punt. “Ik vind die regel niet iets raars of iets slechts”, legt Schut uit. “Elke ploeg kan te maken krijgen met pech, ziekte of iets anders waardoor een resultaat tegenvalt. Dat hangt anders als een molensteen om je nek. Wij hadden die pech toevallig niet.”

Inhaalslag
Triton stond na de eerste wedstrijd tien punten achter op Nereus en begon vanaf de Damen aan een inhaalslag. Vier wedstrijden werden op rij gewonnen. “De Hollandia viel samen met het NK Klein”, memoreert Thijssen. “Wij wilden daar focussen op de tweezonder. Bovendien hadden we weinig meters in de vierzonder gemaakt op dat moment vanwege een vorstperiode en ziekte van roeiers.” Triton startte de NK omdat een van de roeiers, Jacob van de Kerkhof een uitzending wilde bemachtigen voor de SB-WK. Dat is gelukt.

Zinnen
Toen de Utrechtse vier eenmaal op stoom was, werden de zinnen op het klassement gezet. “We wisten dat we maximaal een keer tweede mochten worden en verder alles zouden moeten winnen”, blikt Thijssen terug. “Bij de ZRB konden we het klassement grijpen, maar we zijn slecht in losse kilometers maken. Wij moeten het hebben van de tweede helft. In Tilburg was Nereus ons daarom te snel af.” Schut: “Winnen bij de ZRB gaf ons nieuwe energie.” Zo kwam het op de laatste race aan.

Combineren
Terwijl de ploegen in het klassement de grootste concurrenten waren, was de sfeer daarbuiten perfect. “We hebben gecombineerd met elkaar in een acht”, zegt Schut. De acht lag aan de start bij de Holland Beker. “We konden goed met elkaar optrekken en vulden elkaar goed aan. Wij konden bieden wat Triton nodig had dus het ging hard: 5.37.” Het voordeel van het wegstrepen van het slechtste resultaat is ook dat er ruimte ontstaat om andere projecten starten of een gooi te doen naar een uitzending.

Sportief
“Na het uitstapje in de gecombineerde acht was het bij de slotwedstrijden wel weer even omschakelen naar de rol van concurrenten”, aldus Thijssen. “Maar na afloop van de NSRF zijn de mannen meteen naar ons toegekomen om te feliciteren. Ze baalden, maar waren zeker sportief.”

Plannen
Of er ooit nog een krachtmeting plaatsvindt waaraan beide mannen meedoen is nog even de vraag. Ze roeien nog wel, maar Schut heeft er werk en een master naast. Thijssen heeft grootse plannen op het water: “Er moet nog een Varsity gewonnen worden.”