Vlaams duo Brys en Van Zandweghe mikt op WKfinale

Algemeen

Op dit moment is hun dubbeltwee nog niet gearriveerd, maar de Belgische lichtgewichten Niels van Zandweghe en Tim Brys zijn al in Sarasota om volgende week hoge ogen te gooien. Het doel is een WKfinaleplaats behalen. De droom van de mannen is meer dan dat.

Dat zegt slagman Niels van Zandweghe voor de camera van de Belgische sportkrant Sporza. In Luzern was het koppel al sterk, met een vierde plaats keerden Brys en Van Zandweghe huiswaarts. “Ik verlies niet graag, het is altijd zuur om op een halve seconde van het podium te komen”, blikt Van Zandweghe terug.

Omweg
Hun coach Frans Claes mopperde vannacht op Facebook dat de container met onder andere hun boot nog niet in Sarasota is gearriveerd. De container is in verband met orkaan Irma via een omweg (Mexico) naar het WKbotenterrein onderweg, en zou laat door de douane zijn vrijgegeven. De Belgen hebben een trainingsboot geregeld en hopen vandaag hun eigen dubbel te water te kunnen laten.

Wereldkampioenschappen
De vooruitzichten voor de WK zijn verder goed. “Conditioneel zijn we beter en we zitten beter samen”, zegt Brys over de huidige omstandigheden waarin de twee roeiers verkeren. Van Zandweghe werd vorig jaar kampioen in de lichte skiff bij de SB-WK in Rotterdam. Een medaille bij de senioren zal voor hem een volgend doel zijn.

Blessure
De weg richting de WK van komende week was niet zonder hobbels of gaten. Brys is lange tijd geblesseerd geweest waardoor hij de eerste twee wereldbekers en de EK verstek moest laten gaan. Inmiddels is hij volledig hersteld. Van Zandweghe roeide in die tijd solo. Dat leverde hem een bronzen medaille op bij de EK.

Punt
Landgenoot Hannes Obreno had vorig jaar een succesvol seizoen. En skiffte knap naar de vierde plaats in Rio. Dit jaar is de zesentwintigjarige Vlaming van het internationale strijdtoneel verdwenen. Sinds februari werd het roeien lastig vanwege hartproblemen, die worden veroorzaakt door een virusinfectie. Sinds kort kan hij weer de boot in. Mocht hij niet meer mee kunnen doen om de medailles bij de wereldtop, overweegt hij een punt achter zijn roeicarrière te zetten.

Wachten
“Ik moest afwachten van de dokters. Dat was frustrerend. Als je een spierblessure hebt, dan weet je hoeveel weken of maanden je out zal zijn. Ik moest gewoon wachten”, zegt Obreno tegen Sporza. Het is de vraag of hij nog zal terugkomen op het oude niveau. “Als ik op 99 procent blijf en niet meer verder geraak, dan zal ik misschien zelf beslissen om te stoppen. Met een 6e of 8e plaats ben ik niet tevreden”, aldus de Belg. “Ik wil meer dan finalevulling zijn. Ik wil op een podiumplaats eindigen en wil er staan.”