Olympisch skiffeur Hannes Obreno: “Anderen hebben meer te verliezen”

Achtergrond

Dalen en pieken. De Belg Hannes Obreno heeft in de afgelopen maanden het (on)nodige meegemaakt. Hij zal in Rio de Janeiro de strijd aanbinden in het enige echte roeikoningsnummer: de skiffklasse.

Obreno steekt in een goede vorm. “De afgelopen weken trainde ik op de baan van Hazewinkel. We hebben vooral gewerkt aan de coördinatie bij vermoeidheid. Straks zal het moeten gebeuren op de tweede kilometer. Als iedereen moe is, versnellen sommigen juist. Dan moet je meekunnen”, weet de skiffeur.

Vierde
Hij wisselde vorig jaar topprestaties af met mindere. In Luzern ging hij formidabel en werd vierde, dicht achter de podiumplaatsen en vóór Andrej Synek. Bij de WK in Frankrijk ging het een paar maanden later faliekant mis. “In de B-finale was ik veel te veel bezig met een top-9-resultaat. Daarmee zou ik deelname aan de Olympische Spelen veiligstellen. Het mislukte volledig, ik werd laatste. Volgens mij was het vooral een mentale kwestie.“

Psycholoog
Obreno ging ermee aan de slag. “Mijn bezoeken aan de sportpsycholoog hebben mij goed gedaan. Ik kan nu veel beter met dergelijke omstandigheden omgaan.” Dat bewees hij bij het Olympisch Kwalificatietornooi. “Het was een bijzondere finale; je kunt er eigenlijk niets winnen, maar wel wat verliezen. Op de achtergrond speelde natuurlijk ook nog mee welke Belgische boot er naar Rio mocht. Het was zaak om eerste te worden.”

Amputatie
De druk bracht hem dit keer niet uit het evenwicht en de skiffeur deed wat hij moest doen: winnen. Maar dat resultaat werd ook behaald door zijn lichte landgenoten in de dubbeltwee. De Belgische roeibond werd tot een Salomons-oordeel gedwongen en koos voor Obreno en amputeerde daarmee de dubbeltwee. “Het was een verschrikkelijke periode. Aan de andere kant wisten we allemaal van te voren dat dit eraan zat te komen. Tim Brys en Niels van Zandweghe hebben in mijn richting bijzonder sportief gereageerd.”

Ambetant

De ongemakkelijke kwestie blijft hem achtervolgen. “Er zijn mensen die van die opmerkingen maken zoals dat het ‘een extra druk legt op mijn optreden in Rio’. Wellicht is het begrijpelijk dat ze dergelijke dingen zeggen, maar ik vind het eerlijk gezegd ambetant. Het rakelt steeds weer de negatieve gevoelens op.”

Overwinning
Het raakt hem nog steeds, maar het brengt hem niet uit balans. Dat bleek in Henley. Daar versloeg hij regerend olympisch kampioen Mahé Drysdale en stond hij vol in de aandacht van de roeiwereld. “Het was een fantastisch resultaat, maar ik reken me niet rijk. Mahé Drysdale was niet heel snel gestart en daarmee gaf hij mij onbedoeld de kans om de overwinning te pakken. Dat was geweldig. Zijn voorbereiding op de Spelen zal beter gaan. Zo roeide hij in Henley in een geleende boot.”

Top 8
Obreno is strijdbaar. “Voor mij is in Rio een plaats in de top acht het hoogst haalbare. Het zou prachtig zijn als ik de A-finale zou bereiken. Anderen hebben daarin meer te verliezen dan ik er te winnen heb. Dat is in mijn voordeel.”