Noorse bond zou blut zijn, Mark Emke is terug met een ander verhaal: “Ik stond op tenen”

Algemeen

Met de Olympische Spelen van Parijs in het zicht is Mark Emke ontslagen als bondscoach van de Noorse roeiers. “De reden voor deze beslissing is de moeilijke financiële situatie van de federatie. Om duurzame financiën op korte en lange termijn te garanderen in de aanloop naar het Olympisch en Paralympisch seizoen van 2024, zijn er verschillende bezuinigingen doorgevoerd”, zo laat de Noorse roeibond in het officiële persbericht weten. “Daarom zijn we gedwongen om de samenwerking met Mark Emke te beëindigen en we waarderen het begrip van Emke voor de situatie”, aldus Kjell Ove Alvestad, secretaris-generaal van de Noorse roeibond.

“De Noorse bond heeft een financieel probleem, zeggen ze. Het klopt dat er weinig geld voor topsport is in Noorwegen. De sporten worden voornamelijk gefinancierd door sponsors”, is de eerste reactie van Emke. Maar zo vlak voor de spelen stoppen met een bondscoach roept toch vragen op. “Ik denk dat ik op een aantal tenen heb gestaan. Ik ben nogal direct en zeg hoe ik over bepaalde zaken denk. Er zijn mensen in het bestuur die denken het beter te weten en men denkt dat ik een poppetje ben dat ze makkelijk kunnen sturen. Zo werk ik niet”, verklaart de Amsterdammer.

Sabbatical
Hij kijkt tevreden terug op zijn periode bij het Noorse roeien. “Er zijn bij de Scandinavische landen maar weinig ploegen die zich gekwalificeerd hebben voor Parijs. Zweden en Finland hebben geen enkele boot geplaatst. Denemarken maar één boot en wij drie (W2x, M2x en LM2x). De roeiers zijn ook echt niet blij dat ik nu weg ben”, aldus Emke. Hij was lange tijd hoofdcoach van het Nederlandse mannenroeien. Zijn ploegen wonnen bij mondiale eindtoernooien medailles in alle kleuren. Emke neemt voorlopig een sabbatical. “Gewoon zelf weer lekker roeien op de Amstel. Na Parijs zie ik wel of de coachcarousel weer op gang komt.”