NLroei verkiezingen: bondscoaches met ‘functie elders’

Algemeen

De een heeft het over natuurlijk verloop, de ander noemt het een leegloop. Feit is ook dat er nogal veel bondscoaches een ‘functie elders’ hebben gezocht.

Jeroen Spaans
De Twentevierroeier uit Eindhoven werd ooit coach van de spraakmakende gebroeders Muda. En later werd Spaans bondscoach van andere talenten. De vader van vier kinderen koos een nieuwe werkkring.

Titus Weijschedé 
Coach van de vrouwenvierzonder die in Tokyo zilver won. Hij haakte af om niet meer zo lang van huis te zijn. Ook hij is een vader van jonge kinderen.

Mark Emke
Kan een ploeg naar een hoger niveau brengen, dat bleek in 2004 en in 2016 met de Holland acht: respectievelijk zilver en brons bij de Olympische Spelen. Heeft de weg geplaveid voor de gouden dubbelvier door twee krachtpatsers uit de acht over te plaatsen. Werd op 62 jarige leeftijd door TD Hessel Evertse op straat gezet, naar later bleek vanwege een ‘gebrek aan chemie’. Binnen een week had Emke een functie elders gevonden: in Noorwegen. 

Josy Verdonkschot 
Verdonkschot is van hetzelfde kaliber als coachmastodonten Mijnders en Klerks. Evertse degradeerde Verdonkschot door hem zijn hoofdcoachschap af te pakken. De oranje TD lag daarmee op ramkoers met de datatovenaar avant la lettre. Verdonkschot stapte op uit eigen beweging, had contact met USRowing, en krijgt daar een vergelijkbare functie als Hessel Evertse, namelijk die van technisch directeur.

Marit van Eupen
Zij pakte ook haar biezen. De olympisch kampioen was een exponent van ‘bondendokter’ Joop Alberda. Hij propageerde dat kampioenen als coach de nieuwe kampioenmakers zijn.

Eerder maakte de redactie ook de genomineerden bekend in de rondes vice-roeiploeg van het jaar, coach van het jaar, roeier (m/v) van het jaar en talent van het jaar

Stemmen?
Stemmen kan als de doneert aan NLroei. Vanaf 3 januari gaan de stembussen open. Iedereen die in 2021 heeft gedoneerd (eenmalig of via doorlopende machtiging), ontvangt dan van ons een mail naar de stembussen. Nog niet gedoneerd en toch stemmen? Doe hier een donatie en ontvang morgen ook de link.