NLroei eerstejaars: “De doelen worden steeds grootser”

Algemeen

De eerstejaars vrouwen van Laga zagen het licht. De acht won tien punten bij de Damen en zette die trend bij de Westelijke door. “Het voelde ook als een enorm goede race”, zegt boeg Quirine de Zeeuw. Bij de lichte vrouwen was Argo terug aan de top. “We wonnen wel, maar onze focuspunten kwamen minder goed uit de verf”, vertelt slag Eva Vennik.

Van tevoren hadden de rode vrouwen uit Delft afgesproken er alle vertrouwen in te hebben opnieuw te winnen. “En dat het mooie was dat dit vertrouwen in elke haal was terug te voelen”, vertelt De Zeeuw. “Als je dat voelt, ga je hard. Ik was ook helemaal kapot aan de finish, maar wel de goede vorm van kapot.”

Klassement
De Lagaploeg stond tweede, met Nereus dat in hun nek hijgde. De Amsterdammers werden bij de Westelijke tweede en klassementsleider Okeanos derde. “Het verschil is daarmee geslonken naar twee punten. Nu gaan we ervoor”, zegt De Zeeuw.

Doelen
Nu de Lagaaiers wedstrijden winnen worden ook hun doelen steeds ambitieuzer. “We begonnen met het doel om een blik te behalen”, blikt De Zeeuw terug. “Toen dat was gelukt wilden we een overwinning in het klassement. Maar nu zijn we echt met langetermijndoelen bezig, nu gaan we voor het klassement.” Na twee overwinningen op rij laten de vrouwen zich nog niet gek maken. “Winnen is niet vanzelfsprekend, maar twee keer tien punten incasseren geeft wel veel vertrouwen en vooral vertrouwen in elkaar”, aldus De Zeeuw.

Ons
“De rest van het seizoen wil ik primair nieuwe stappen kunnen maken in hard roeien en bij iedere wedstrijd maximaal kunnen gaan. Als je dat met zijn allen lukt, dan is het geslaagd. En dan gaat het nog niet eens per se over het resultaat op papier tussen de uitslagen. Het gaat om ons en dat wij goed de boot uitkomen en het maximale eruit hebben gehaald.”

Terug
Argo begon het kortebaanseizoen sterk door te winnen bij de Varsity. Daarna had de ploeg het wat lastiger met de concurrentie. “Van tevoren hadden we wel voor onszelf helder dat we afzakken als deze wedstrijd niet goed zou gaan”, zegt Vennik. Het tegenovergestelde is waar. Sterker, door een puntloze wedstrijd van klassementsleider Triton staan de Wageningers nog op slechts een punt afstand. En dat biedt perspectief. “Volgende keer gaan we voor het leiderschap in het klassement”, zegt Vennik vastbesloten.

Werken
De Argoploeg heeft het eigen vertrouwen teruggewonnen dit weekeinde. Vennik: “Er is weer motivatie. We gaan er nu voor om eerste te worden en dat te blijven. Dat zal niet vanzelf gaan, we zijn keihard aan het werken.” En er is ruimte voor verbetering. “Onze race ging niet helemaal goed”, bekent Vennik. “Onze focuspunten kwamen niet allemaal uit de verf. We wilden meteen vanaf de start voor het veld uit roeien. Dat lukte niet voldoende, waardoor we de finale heel spannend maakten voor onszelf. Het was echt nog een flinke strijd.”

Wisselingen
Wat de Argoploeg bijzonder maakt is de flexibiliteit qua inzetbaarheid. “We wisselen vaak door van positie”, zegt de slagvrouw van zaterdag. “Daardoor kunnen we ook in verschillende samenstellingen goed roeien.” Het primaire jaardoel kan al niet meer stuk voor Vennik: het gezamenlijk hebben van een goed seizoen.