Van Opzeeland: ‘Dit had ik nooit verwacht’

Algemeen

De juniorenequipe kan positief terugkijken op de Europese kampioenschappen. Drie van de vier boten haalden de finale en kers op de taart was de bronzen medaille van de 16-jarige Isabel van Opzeeland.

De Hoofddorpse, die nog niet eens twee jaar actief is in de roeisport, maakte zelfs tijdens het toernooi de nodige progressie en werd via de herkansing gedwongen een plek in de halve finale te veroveren. “De eerste race ging op zich aardig, maar ik sloeg vlak voor de finish een snoek. Daardoor bleef ik op de derde plaats terwijl de tweede plek wellicht wel binnen de mogelijkheden had gelegen”, vertelde Van Opzeeland.

Herkansing
Hoewel het extra rondje op zaterdagmiddag fysiek niet welkom was, sterkte de race wel het zelfvertrouwen van de roeister van Die Leythe en roeivereniging Iris. “De herkansing ging echt lekker en datzelfde gold voor de halve finale zondagochtend, al voelde ik mijn benen toen al wel een beetje.” Het stond niet in de weg dat ze een paar uur later succesvol toe sloeg. “In de finale was ik wel moe, maar ik kon er goed doorheen trappen.”

Vergissing
Tijdens die race stoomde het talent gestaag op naar de derde plek. “De start ging wat minder en ik lag zelfs een tijdje laatste, maar ik heb me goed gefocust op mijn eigen roeien en heb de één na de ander ingehaald.” Van Opzeeland dacht eigenlijk tot vlak voor het einde dat ze als vierde zou eindigen. “Ik zag vanuit mijn ooghoeken dat ik iemand aan het inhalen was, maar uiteindelijk bleken dat twee boten te zijn die precies naast elkaar voeren.”

Wereldkampioenschappen
Hoewel ze het nog niet officieel heeft gehoord, is de kans nu groot dat ze in augustus ook in de skiff wordt uitgezonden naar de wereldkampioenschappen. “Natuurlijk hoop ik daar op, het zou heel mooi zijn. Het is idioot hoe snel het allemaal is gegaan. Ik had het ook echt niet verwacht. Twee jaar terug had ik nog nooit in een roeiboot gezeten en nu ben ik derde van Europa.”

Jongensacht
De jongensacht slaagde er niet in een medaille mee naar huis te nemen. Slagman Olav Molenaar was echter redelijk positief gestemd. “Voor mij persoonlijk is het jammer omdat ik in de acht vorig jaar hier al zilver heb gehaald, maar ik denk dat het voor de ploeg geen slecht resultaat is. We zitten pas drie en een halve week bij elkaar en dat is onvoldoende om een heel toernooi goed te varen.”

Aanvallen
De roeier van Het Spaarne meent dat zijn ploeg wisselvallig had gepresteerd. “De voorwedstrijd was bijvoorbeeld echt niet goed. We startten veel te langzaam en roeiden niet als team. We pakten vooral niet gelijktijdig druk voorin. In de herkansing hebben we dat rechtgezet en met aanvallend roeien zelfs de Duitsers verslagen.”

Constanter
De roeiers dachten daardoor even dat een bronzen medaille mogelijk zou zijn, maar moesten genoegen nemen met een vijfde plaats, terwijl de Duitsers als derde eindigden. “Het was het in de finale op alle fronten nét niet en dan kom je tekort. We moeten dus vooral nog constanter worden.”

Selectie
Na dit EK zal het octet wellicht worden versterkt met skiffeur Gert Jan van Doorn die in Krefeld als twaalfde eindigde. “Ook hebben we nog een groep van vier reserves die nog een kans krijgen. Daarvoor was richting dit EK te weinig tijd.”

©NLroei, 22-5-2017