NLroei eerstejaars: “Vanaf het begin ervoor liggen biedt mooi voordeel”

Wedstrijden

De jongerejaarsogen concentreerden zich gisteren op Houten. De uitslagen van de Varsity laten enkele opvallende verschuivingen zien in de eerstejaarsvelden. De lichte dubbelviermet van Argo, gewend aan ruig water, deed wat hen op de Winterwedstrijden ook lukte: tien punten pakken. “Vanaf het begin ervoor liggen biedt een mooi voordeel”, zegt coach Edwin Bogers blij.

“De roeiers hebben zich niet laten opjagen door opkomende ploegen”, vervolgt Bogers. “We wisten dat Triton wel eens hard zou kunnen knallen in de eindsprint. We lieten ons er niet gek door maken en hielden op de eindstreep een kleine voorsprong.” De vrouwen van de Okeanosacht prolongeerde hun winst van de Head. “De tweede plaats bij de Heineken was enigszins teleurstellend omdat wij vonden dat we onszelf tekort hebben gedaan op de 250 meter. De winst bij de Head heeft dat goedgemaakt. Vol vertrouwen hebben we ons de afgelopen weken voorbereid op de Varsity”, zegt Dennis Ploegmakers, coach van het octet.

Geconcentreerd
Dat vertrouwen werd bekroond met winst. “We wilden vandaag vooral heel geconcentreerd onze eigen eerste race varen over twee kilometer”, legt Ploegmakers uit. “De voorwedstrijd verliep redelijk maar we wisten dat we in de finale beter moesten varen om kans te maken op de overwinning. Toch gingen we op basis van het resultaat in de voorwedstrijd van het scenario uit dat er wat de halen viel.”

Klotsbak
De finalerace ging, los van enkel het resultaat, uitstekend voor de ploeg van Okeanos. “De start van de finale was goed en we konden het puntje er meteen voor drukken. Toen er licht zat tussen ons en Thêta wisten we dat het goed zat en dat de ploeg het niet meer weg ging geven.” Het ruige water bood misschien een klein voordeel voor de Argonauten. “Het is een beetje een klotsbak. Maar op de Rijn kan dat vele malen erger zijn. We zijn het gewend en trappen daar doorheen”, zij Bogers.

Klassementswinst
Beide coaches kijken uit naar komende wedstrijden. “Het belangrijkste is om met twee benen op de grond te blijven staan en weer rustig een plan te maken voor de Hollandia”, zegt de Amsterdamse Ploegmakers behouden. “De eerste wedstrijd op onze eigen Bosbaan is iets moois om naartoe te werken.” Bogers durft verder te kijken. “We begonnen het seizoen met blikken en wilden dat volhouden. Dit blik voelt als een enorme ontlading. Ik kan wel zeggen dat we gaan voor klassementswinst.”

Beste
Uiteindelijk liggen de doelstellingen van Okeanos daar op de lange termijn niet ver vandaan blijkt volgens Ploegmakers. “Afgelopen zomer hebben wij ons coachteam samengesteld met als doel om de beste eerstejaars vrouwenacht van Nederland te maken. Onze focus draagt elke dag bij aan het behalen van deze doelstelling. Uiteindelijk heeft dit geleid tot een gebalanceerde ploeg die heel goed in staat is om het vermogen te vertalen naar bootsnelheid.”

Stootje
De zware mannen van Laga waren na drie wedstrijden nog ongeslagen. Op het Amsterdam-Rijnkanaal kwamen de mannen Nereus en Gyas langszij. Zes punten gaan naar de Delftse ploeg die wat betreft de stand in het klassement wel tegen dat stootje kan. Bij de viermetten van de zware mannen moesten de Lagaaiers het afleggen tegen Vidar. De lichte acht van Nereus was wederom op overwinningskoers, bij drie van de vier wedstrijden waren zij het sterkst.

Spannend
Bij de viermetten van de vrouwen deed Triton goede zaken. Het kwartet roeide bijna negen seconden voor de rest naar de finish. Het veld van de lichte viermetten was wel het minst spannende klassement. Slechts drie boten verschenen ten tonele, waarbij Aegir met een voorsprong van ruim vijf tellen geen partij was voor Orca en het bijna een halve minuut later finishende Euros.