Ronald Florijn: ‘Achten is schot in de roos’

Achtergrond Voorpagina Wedstrijden

Met drie medailles en een derde plaats in de medaillespiegel verliep het Europees kampioenschap voor junioren uitstekend. Naast de gouden medaille van Karolien Florijn sprak ook het zilver van de Junioren Holland Acht tot de verbeelding.

De 18-jarige Leidse kwam in Trakai zoals vaker niet snel uit de startblokken. “Iedereen ging hard van start, maar technisch liep het lekker dus ik werd er niet onrustig van”, aldus Florijn. Na 1000 meter nam ze gedecideerd de leiding over om die niet meer af te staan. Ze ging nog een tijd gelijk op met de Duitse. “Ik merkte dat zij met 500 meter te gaan een stuk vermoeider werd. Toen kon ik het beslissen.”

Wilhelmus
Op de finish had de roeister van Die Leythe ruim een bootlengte over. Florijn: ,,Het was heel vet. Ik hoorde op het eind veel Nederlandse supporters en om het Wilhelmus speciaal voor jou te horen is ook bijzonder om mee te maken.”

Armandas Kelmelis
Ook haar mannelijke evenknie Bram Schwarz viel met zilver in de prijzen, al werd er na zijn snelle halve finale rekening gehouden met goud. “Achteraf denk ik dat hij iets te diep is gegaan. De finale was al een paar uur na die race. Dat kan net beslissend zijn”, sprak bondscoach Ronald Florijn. Nu moest hij de Litouwer Armandas Kelmelis voor zich dulden, die bij vorige wereldkampioenschappen in Rio de Janeiro nog op de vijfde plaats was geëindigd.

Trucje
Schwarz zelf was content over het resultaat. “Natuurlijk had ik graag gewonnen, maar degene die nu het goud pakte, roeide hier op zijn thuiswater. In de halve finale ging hij ook sterk van start, maar haalde ik hem bij de tweede 500 meter in. Nu leek hij daar goed op voorbereid en was hij een stuk alerter. Ik kon het trucje niet herhalen.”

Thuiswater
De Haarlemmer is ervan overtuigd dat hij nog voldoende tijd heeft om de twee seconden die hij nu moest toegeven om te buigen naar een voorsprong. “Er zijn nog zeven weken tot het WK in Rotterdam. In die tijd kan er nog veel gebeuren om te laten zien dat ik op mijn thuiswater hem wél de baas ben.”

Klik
Het zilver van de Junioren Holland Acht was misschien nog wel het meest opzienbarende resultaat. De ploeg bevat geen enkele roeier die vorig jaar in Rio de Janeiro het goud won. Ronald Florijn was dan ook bijzonder opgetogen over het resultaat. “Dat achten is blijkbaar een schot in de roos. Coaching is daarbij extreem belangrijk. Er is een goede klik tussen ploegcoaches Ed Maan en Marijn Algie en de jongens. Ik hoef er bijna niets aan te doen.”

Voorlaatste
Bij de meisjes acht is succes nog niet vanzelfsprekend. Net als vorig jaar heeft dit project moeite mee te komen. In Litouwen werd met een zevende plaats enkel Oekraïne verslagen en bedroeg het verschil met de winnaar een kleine 20 seconden. De ‘schaduw vier-zonder’ die naast de acht mocht deelnemen kwam ook niet verder dan de één na laatste plek. Een negende stek, voor het thuisroeiende Litouwen, viel hen ten deel.

Rooskleurig
Toch ziet Florijn ook dat rooskleurig in. “Ik constateer namelijk wel dat ze er voor gaan. Natuurlijk moet er nog veel worden gedaan, maar als je het somber gaat bekijken, ga je dat als snel half doen. Gelukkig gebeurt dat niet. Wél gaan we kijken naar hoe we het niveau kunnen verhogen.”

Krachttrainen
De coach vraag zich met name af of iedereen bij zijn eigen vereniging wel hetzelfde doet. “We gaan vanaf nu volgens een vast stramien trainen. Dat betekent een stuk meer krachttraining. Iets van drie misschien wel vier keer per week. Als dat lukt, heb ik goede hoop dat het nog goed komt. We zullen vier a vijf seconden sneller moeten.”

©NLroei, 11-7-2016