Negen boten naar WK onder 23

Wedstrijden

Afgelopen weekeinde werd de laatste hand gelegd aan de verschillende ploegen die zijn geselecteerd voor de wereldkampioenschappen onder de 23 jaar. Over twee weken starten in Poznan vijf Nederlandse mannen- en vier vrouwenboten.

Waaronder drie ploegen die in staat moeten zijn met een medaille thuis te komen. De Groningentwee van Melvin Twellaar en Luuk Adema roeide vorig jaar al naar een verrassende vierde plaats en heeft dit seizoen duidelijk laten zien over nog meer snelheid te beschikken. Een medaille lonkt en als de dubbeltwee in staat is hun vorm van de laatste wedstrijden vast te houden dan zit er wellicht zelfs nog meer in het vat. Hetzelfde geldt voor skiffeur Obbe Tibben. Bij de wereldbekerwedstrijden in Belgrado strandde de lichtgewicht nog in de kwartfinale, bij de wedstrijden van de ARB kwam hij al tot een indrukwekkende tijd van 6:53,30.

Veldhuis
De Amsterdamse tweeling Marike en Martine Veldhuis probeerden aanvankelijk zich te kwalificeren voor de dubbeltwee, maar bondscoaches Jeroen Spaans en Josy Verdonkschot zagen uiteindelijk meer in een vier. Vorig jaar behaalden de ‘Veldhuisjes’ in dat boottype al zilver en van dat kwartet zit nu ook Anna Verkuil in de boot. Floor van Lieshout is nieuwkomer en vervangt Iris Hochstenbach. De roeister van Gyas maakt nu haar opwachting in de dubbeltwee, samen met eerstejaars senior Femke van de Vliet.

Achten
Volgens Spaans moet ook zijn vrouwenacht voor een podiumplek kunnen strijden. Het achttal bestaat voor de helft uit Nereïden (Miriam Visser, Anna-Eva Petersen, Hijleke Nauta en Lisa Goossens) en wordt aangevuld met Ilse Kolkman (Aegir), Nika Vos (Skøll), Dieuwertje den Besten (Laga) en de uit Amerika teruggekeerde Eve Stewart (Iowa). Van hen zijn Goossens en Den Besten pas tweedejaars roeiers. Desondanks liet het octet tijdens de ARB een goede snelheid zien. Bij de Holland Beker kwamen zij een stuk minder voor de dag.

Ontwikkelingsproject
De roeibond stuurt eveneens een mannenacht, ook al heeft deze ploeg nog geen wedstrijd gevaren. Van de roeiers die afgelopen twee jaar goud wonnen bij dit evenement zit niemand meer in de boot. Een aantal maakte de stap naar de A-equipe, een enkeling stopte of laat het toernooi aan zich voorbij gaan. Mannentalentcoach, Ronald Florijn, vond het echter zonde geen groter boordnummer te sturen. “Aanvankelijk zette ik in op een vier waarbij ik ook Bram Schwarz in gedachten had. Toen hij bij Mark Emke in de picture kwam, moest ik iets anders verzinnen. Zo kwamen we uit bij een acht als ontwikkelingsproject.”

Selectie
Florijn stelde zijn selectie samen uit roeiers die bij de Holland Beker in de skiff en dubbeltwee roeiden. Onder hen ook een aantal ‘Amerikanen’ zoals de snelle skiffeur Jaap de Jong, de fysiek sterk ontwikkelde Gert-Jan van Doorn, Roel van Broekhuizen en Bart Roovers. Laatstgenoemde trachtte nog even een lichte dubbel te formeren met Obbe Tibben, maar gaat nu verder als zwaargewicht. Verder zit de ervaren Haye Dijkstra aan boord, net als de bij de NK goed presterende Guido de Ruiter en Joris Moerman.

Zolderkamertje
Florijn zijn zoon Finn Florijn completeert de acht. “Dat is natuurlijk lastig, maar ik heb in eerste instantie gekeken naar wie er in de SB-skiff en dubbeltwee vooraan zaten.” Een tweezonder van Njord die al een aantal wedstrijden behoorlijk hard vaart werd buiten de selectie gehouden. “Ik vond het niet zo nodig hen mee te nemen. Maar ik zit heus niet op een zolderkamertje te beslissen wie wel en niet gaat. Ik bespreek dat met de verschillende coaches en roeiers. Vooralsnog gaat het ook goed, de acht had meteen een goeie klik en volgens projectcoach Willen Jan de Widt varen ze vergelijkbare tijden als de acht uit voorgaande jaren.”

Scullen
Olav Molenaar, die afgelopen weekeinde nog met Skøll in Henley zegevierde, gaat vooralsnog in de skiff, al sluit Florijn niet uit dat hij nog in een van de andere mannenboten stapt. De vrouwendubbelvier, die vorig jaar in vrijwel dezelfde samenstelling vijfde werd, is nu ook weer van de partij. Het talent Minke Holleboom voegt zich zodoende bij Bente Paulis, Martine van den Boomgaard en Mieke Wilms. Lichtgewichten Damion Eigenberg en David Kampman gaan in de lichte dubbeltwee.