NLroei eerstejaars: Njord, Nereus en Gyas grijpen klassementseer

Algemeen

Afgelopen weekeinde werden de laatste klassementspunten bij de eerstejaars uitgedeeld. De lichte acht van Gyas was niet meer in te halen, maar dankzij de dubbele punten die er te verdienen waren lagen de andere klassementen nog in meer of mindere mate open.

De zware vrouwenacht van Gyas lag er bij het begin van het weekeinde het best voor. Zij stelden het klassement veilig door de maximale punten in de wacht te slepen. Bij de lichte vrouwen was het dit seizoen lang spannend, maar ging Njord de finalerace in met een voorsprong van negen punten. Een vierde plaats bij de slotwedstrijden was voldoende voor klassementwinst. Skøll zegevierde als het om de wedstrijd zelf gaat.

Winst
“Starten is meestal niet echt ons ding”, zegt stuurvrouw Rosa Wartena over de ploeg die als tweede opende. “Voor ons doen lagen we er meteen best wel goed bij. We hebben deze keer heel goed de juiste dingen kunnen doen tijdens de race.” De Amsterdammers startten het seizoen voorzichtig, maar vonden zichzelf bij de Damen. Daarna waren ze vast onderdeel van de top. “We hebben voor onszelf voor de laatste wedstrijd besloten dat we een enorm mooi seizoen hebben gevaren. Het is heel tof als we met winst kunnen afsluiten.”

Taart
“Dat was de kers op de taart.” Vooral de opzetjes waren het geheime wapen van de Skøllies. Wartena: “Dit keer kwamen de opzetjes goed uit de verf omdat we ze voor elkaar deden. Dus de eerste deden we voor de slag, de tweede voor de nummer drie, enzovoorts.”

Roet
Bij de zware mannenachten moest het met vijftien punten leidende Nereus de klassementsoverwinning alleen nog binnentikken. Toch gaven de mannen eerder deze week al aan hun zinnen te zetten op de overwinning. Zover kwam het niet, Skøll gooide roet in het eten en pakte het blik. “Het is een heel mooi einde zo, ik had het niet beter kunnen wensen”, reageert nummer twee, Kamiel Bakx. “Nereus had vaker gewonnen en was in principe sterker, maar we houden altijd hoop.”

Mishaal
De race begon niet ideaal voor Skøll. Vrijwel meteen was er een mishaal aan beide boorden, maar dat werd goed opgepakt. “Uit die mishaal haalden we extra motivatie om goed te gaan pompen. Zo lagen we na een paar honderd meter vooraan in het veld”, zegt Bakx. “Dat hebben we volgehouden. Ook toen Nereus aan het einde dichterbij kwam. We hebben respect voor Nereus, maar het was wel heel tof om ze aan het eind nog even te kunnen inmaken.”

Head
Bakx: We hadden van tevoren niet verwacht hoog te eindigen, maar uiteindelijk was top drie ons doel.” Dat heeft de acht in elk geval dik bereikt. Zij eindigen als tweede achter Nereus. Beide Skøllboten hadden willen pieken op het thuiswater bij de Head, deze werd vanwege extreem weer afgelast. De mannenacht zag uiteindelijk vooral bij de Hollandia het licht. “Met name de start en de eindsprint ging vanaf toen beter. We konden vanaf het begin tempo tikken”, analyseert Bakx. “We hoefden het niet meer alleen maar van het middenstuk te hebben. Dat maakte mogelijk dat we nu zo eindigen.”