Vos en Boonstra toegevoegd aan achtselectie

Algemeen

Vrouwenhoofdcoach Josy Verdonkschot heeft Nika Vos en Benthe Boonstra van Skøll uitgenodigd voor de vrouwenacht-selectie. Eventueel volgen er in januari nog andere namen.

Dit deed de Amsterdamse coach op basis van de profieltesten van afgelopen week op de ergometer en de eerder gehouden trials in de skiff en tweezonder. De in de boot sterk presterende Fanny Bon en Eve Stewart zijn vooralsnog niet geselecteerd. Omtrent hen houdt Verdonkschot echter nog een slag onder de arm. “Zij zitten voorlopig nog even in de wachtkamer. Dat heeft met boorden te maken en daarnaast moeten mensen ook kunnen testen voordat ik een keuze kan maken.”

Boordprobleem
Dat laatste slaat op Bon die vanwege een blessure niet deel kon nemen aan de testen. Bon heeft echter het voordeel dat zij als een van de weinigen op bakboord roeit. Verdonkschot zijn huidige achtselectie telt vijf stuurboorders en vier bakboorders. En tot overmaat van ramp hebben ook Vos, Boonstra en Stewart de meeste ervaring op stuurboord. “Benthe heeft in het verleden ook wel eens op bakboord geroeid en ik wil graag zien hoe snel ze dat oppakt. Ze is nog heel jong en erg sterk, ik wil dat een kans geven.” De pas 20-jarige Boonstra scoorde op de ergometer een tijd van rond de 6:50. Vos kwam tot 6:54 en Stewart niet verder dan 7:02.  

Scullen
Met Vos kan hij meerdere kanten op. “Nika heeft laten zien hard te kunnen skiffen en mocht ze het op stuurboord niet redden, dan zou ze ook verder kunnen als scullster. Met Sophie Souwer erbij heb ik zeven scullsters dus is er nog een open plek voor een reserve. Die zou zij dan in kunnen vullen.” Verdonkschot wil dit komende twee weken testen waarna eventueel anderen nog een kans geven.

Brandsma
Opvallende afwezige is Lisanne Brandsma. De roeister van Skadi verbeterde tijdens de NK Indoorroeien haar eigen persoonlijke record naar 6:36,5, waarmee ze onderhand een van de snelste van Nederland is. Toch bleek dat niet genoeg voor een uitnodiging. “Ze heeft het zeker goed gedaan, al helemaal in combinatie met haar co-schappen. Maar roeiend zie ik haar op dit moment toch niet als kandidaat voor de acht. Dan kan ik beter kijken naar waar ze beter tot haar recht kan komen. Ik denk dat dat is als scullster. Ze kan nu aanhaken bij het scullproject van het talententeam.”