Mooie bondsvergadering: wel koud, maar ook warme woorden

Column

Vergaderen bij een roeivereniging, in een ruime accommodatie, maar wel in de kou en zonder werkende microfoon. De ledenvergadering van de KNRB vond na vele jaren niet meer plaats bij Aegon in Den Haag, maar bij Vidar te Tilburg. De roeibaan voor de Zuidelijke ligt er naast. De gedachte om de ledenvergaderingen over het land te spreiden, vind ik niet zo gek en aardig wat mensen waren met elkaar op weg er heen in de auto gestapt en dat geeft ook gezelligheid.

De agenda van de vergadering was lang en vooraf dachten de meeste bezoekers al dat de streeftijd van anderhalf uur niet haalbaar was. Dat kwam helemaal uit. De vergadering zelf was bijzonder omdat er een wisseling van voorzitter was. Het afscheid van Rutger Arisz – die zes jaar de bondskar trok – was mooi en ook wel emotioneel, met vele warme woorden. Opvolgster Seada van den Herik – de eerste vrouw als voorzitter bij onze bond – mag er tegenaan en ze zei dat ook zes jaar te willen gaan doen.

Het toproeien kreeg aandacht en over het gedoe rond bestuur en technisch directeur schreef NLroei zondag al over. De sfeer lijkt gelukkig verbeterd. Punt van aandacht zal het budget worden, vooral door de inflatie. Een aantal verengingen vroeg ook nadrukkelijk aandacht voor het juniorenroeien. In de stukken staat dat er niet op die groep zal worden bezuinigd, maar het bleek ook dat het nog niet duidelijk is of er in 2024 ploegen naar de juniorenWK in Canada worden uitgezonden. Dat deed verengingen terecht schrikken.

Dan waren er weer aanpassingen van de reglementen. Een opvallend punt daarbij was om een wedstrijdcategorie pre masters op te richten, waardoor mensen die na hun studie stoppen en met gezin en baan beginnen, hopelijk toch worden gestimuleerd om te blijven roeien. Nu zit er echt een gat in deze categorie. Hopelijk slaat het aan.

En er was weer een nieuw lid en wel RV Harder uit Harderwijk voor het coastalroeien, die tak gaat echt verder groeien en wordt  dus waarschijnlijk olympisch per 2028 met de spelen in  Los Angeles.