Graag in een twee!

Algemeen Column

Buiten valt sneeuw en vriest het dat het kraakt, zodat roeien nu alleen in theorie kan. Maar, ook zonder sneeuw en ijs is het nu voor iedereen van 18 jaar en ouder een moeizaam gebeuren. En dat komt vooral door de afstand tussen de bankjes in de boot. Die afstand is 135 centimeter en voldoet dus niet aan de bekende eis van 1,5 meter. Dus kun je eigenlijk alleen maar roeien in de skiff. Dat vind ik een mooi nummer om te zien, maar het is niet ieders favoriete boot om in te roeien.

De ellende met het coronavirus duurt inmiddels bijna een jaar. In de zomer was er even hoop dat alles weer normaal zou worden, maar nu gelden de beperkingen tot de zogeheten derde golf is ingedamd. In alle sporten krijgen de toppers ruimte, op zich is dat goed, maar ook anderen zouden toch meer willen kunnen doen. 

Als je wat ouder bent, wordt het skiffen toch een wiebelig gebeuren en juist in de roeisport met het studentenroeien beginnen veel mensen pas als ze achttien of ouder zijn. Ik deed dat ook pas op die leeftijd. Dus de maatregel pakt wel heel hard uit. Van mij hoef je niet meteen in de acht, maar waarom zou je bijvoorbeeld niet met zijn tweeën in een boot mogen?

Dat zit je ook met de die vijftien centimeter die we te kort komen, maar er zijn meer gevallen waar de 1,5 meter niet heilig is. Het gaat dan om een deel van de zogeheten contactberoepen. Denk aan de tandarts. Die ik het overigens gun.

Iets meer kunnen roeien dan nu zou goed zijn en zorgt ook dat roeien wat leuker wordt en behouden blijft. Dus laat de regering de roeibond en dus het roeien helpen.