Mixedacht Willem III/Okeanos roeit langste afstand in ‘The Hour’

Algemeen

Zondag waren 26 ploegen uit het hele land zo gek om in de kou een uur lang zo hard mogelijk te roeien. Een mixedacht van Okeanos en Willem III met een aantal roeisters waaronder Tinka Offereins van het Project 2020 legde op de Ringvaart het meest aantal meters af.  Een mannendubbelvier van Nereus/Spaarne kwam 38 meter minder ver. 

De wedstrijd heeft een uniek concept. Voor zover bekend is The Hour de enige roeirace ter wereld waar de afgelegde afstand cruciaal is en niet de tijd.  Het Spaarne organiseerde het evenement nu voor de derde keer. De start is voor vrouwen- en mixedploegen de startlijn van de Olympische Spelen van 1928, voor de mannen is dat de finishlijn. Het is de bedoeling dat de meeste ploegen in de buurt van het Cruquius-gemaal eindigen, zodat men snel daarna bij de botenloods van de Heemsteedse vereniging kan zijn.

Groei
“Het is logistiek een flinke klus, want we verzorgen ook zelf het botenvervoer van en naar de Bosbaan. Maar het is het meer dan waard”, aldus organisator Guido Hollander. “Het was een koude en vooral mistige editie maar gezien het aantal lachende gezichten na afloop was dat volgens mij geen probleem.” Met 26 deelnemende boten blijft de wedstrijd groeien. “Leuk was dat er nu vooral meer roeiers waren van andere verenigingen. Cornelis Tromp was erbij, maar ook een ploeg van De Honte en Iris.”

Topploegen
Hollander miste deze editie wel enkele topboten. “Vorig jaar hadden we een mooie strijd tussen twee goede mannenachten van Proteus en Nereus. Nu hadden alleen de Amsterdammers zich ingeschreven, maar wel met vier boten. Helaas haakte hun beste boot af wegens gebrek aan goede tegenstanders. Hun eerstejaarsboten deden wel mee. Petje af voor hen, die nog maar zo kort roeien en dan al zo lang op wedstrijdsnelheid.”  

Uitslagen zijn hier te vinden.