Roeiverenigingen populair onder eerstejaarsstudenten

Algemeen

Bij verschillende verenigingen werden records aan aanmeldingen verbroken. Over de hele linie zijn de bevraagde clubs populairder dan een jaar geleden. NLroei belde een aantal clubs.

“Al jaren is het aantal aanmeldingen aan het stijgen en dat is zeer positief”, zegt Skadivoorzitter Ward Veenman. Ook in Groningen zijn positieve geluiden. “De introductieweek was fantastisch, we hebben een recordaantal inschrijvingen. We kunnen het aantal nieuwe leden bijna niet meer herbergen”, zegt een zeer tevreden Bob de Jong, algemeen bestuurslid van Gyas. Verenigingen noemen het animo vooral goed omdat ze kunnen kiezen wie er wordt ingeloot. Dat is de eerste selectie voor nieuw roeitalent.

Trend
“We hebben al jaren achter elkaar meer aanmeldingen”, zegt ook Argosecretaris Deanne Verkroost. “We laten ook meer mensen toe, maar die dienen zich ook aan. De universiteit wordt groter en wij groeien mee. Zo hebben we ook nieuwe boten gekocht.” De groeiende populariteit is in ieder geval ook in Rotterdam, Utrecht, Groningen, Amsterdam, Delft en Leiden zichtbaar.

Etalage
Het was met drie Olympische medailles een goede zomer voor het Nederlandse roeien maar dat is niet de belangrijkste reden voor de groeiende toestroom, zeggen verenigingsvertegenwoordigers. “Natuurlijk hebben we onze toproeiers in de etalage staan”, zegt Njordvoorzitter Ida van Dorp. “Maar of en in welke mate de resultaten van Rio meespelen is lastig aan te wijzen. We hebben al jaren steeds een record met de aanmeldingen.”

Deuren
Veel verenigingen zetten de behaalde medailles van clubgenoten in, maar niet per se altijd bovenaan. “Het ligt er een beetje aan wie je voor je hebt”, legt Meye Bloothooft, wedstrijdcommissaris bij Orca uit. “Maar kunnen zeggen dat iemand op jouw vereniging net zilver heeft gehaald, geeft voor veel mensen wel aan wat voor deuren het roeien op Orca kan openen.” Bloothooft denkt niet dat medailles bij de Olympische Spelen de voornaamste reden zijn waarom nieuwe studenten aangetrokken zijn door roeiverenigingen. “Onze sport is er hooguit wat toegankelijker door geworden.”

Ideaal
De populariteit over meerdere jaren heeft een aantal oorzaken volgens Gyaan De Jong, die de grote instroom kan duiden. “We doen het goed in de topsport, maar roeien is ook beter en bekender aan het worden in de breedte. Daarnaast heeft roeien een goede naam als studentensport. Met het afschaffen van de basisbeurs is de combinatie tussen sporten en een verenigingsleven ideaal voor nieuwe leden.”

Steentje
“Je kunt tegen je ouders zeggen dat je bent gaan sporten en zij zullen eerder geneigd zijn een financieel steentje bij te dragen. Het verenigingsleven krijg je er dan bij. Gyas doet het ook goed in de mond-tot-mondreclame. Maar ook Aegir heeft meer aanmeldingen, dus het roeien als sport is zeker ook in trek”, aldus De Jong.

Mogelijkheden
Het lukte Laga om hun Olympiër breed in te zetten. “Tijdens de introductieweek landde Olivier Siegelaar op Schiphol en werd ontvangen in de Rai. We zijn er met veel leden heen gegaan en vroegen hem naar Laga te komen. Op de laatste introductiedag heeft hij een motiverend praatje gehouden over de geweldige mogelijkheden die de studentenwereld en bovenal lid zijn bij Laga kan brengen”, blikt secretaris Marieke Noordermeer terug. “Daarnaast hebben we hem uitgebreid gehuldigd en heeft hij een erepenning gekregen van de Sportraad in Delft.”

‘Rio in Roffa’
Skadi heeft zich als enige flink op de Olympische Spelen gericht met het thema ‘Rio in Roffa’. “We hebben onze site ingericht rondom Maaike Head”, zegt Veenman. “Je kon met haar op de foto. En het behaalde goud was natuurlijk enorm prettig om in te kunnen zetten. Dat werkte aanstekelijk. We hebben laten zien wat de toekomst kan brengen. Studenten in spe hadden niet meteen een olympische ambitie, maar voor sommigen is het wel een droom.”