24 juli 2021

Fisa oneens met nieuwe locatie olympische roeibaan

Fisa oneens met nieuwe locatie olympische roeibaan
Tekeningen van de oorspronkelijk geplande 'Wakasu Olympic Marina', bedoeld als permanente roeifaciliteit voor na de Spelen. Foto: Tokyo 2020.

De olympische roeibaan in Tokyo zou honderden kilometers verder van het olympisch dorp worden aangelegd dan eerder gepland. Wereldroeifederatie FISA is daar niet blij mee, schrijft The Daily Mail.

De baan is verder weg gepland omdat het de stad Tokyo veel geld zou besparen. Vanwege hoge verwachte kosten herziet het stadsbestuur de locaties voor Olympische sporten. FISA-voorzitter Jean-Christophe Rolland zegt verrast en teleurgesteld te zijn. Het stadsbestuur heeft het voornemen gebruik te maken van bestaande locaties voor roeien, zwemmen en volleybal.

Bezoek
Aanvankelijk was een andere locatie voorgesteld, het zogeheten “Umi no Mori”. Vorige week bracht de FISA-voorman er nog een bezoek. “Zonder twijfel is deze locatie erg geschikt voor de roeiwedstrijden”, zei hij erover. Het bouwen van een roeibaan op deze plaats zou volgens de Japanners zeven maal zoveel kosten als van tevoren werd gedacht.