EK-brons blijkt zilver

Algemeen

Er zit wederom een fout in de roei-archieven. Laga en Nederland blijken een trede hoger geëindigd dan decennia lang werd aangenomen.

Amsterdam – Nadat oud-Lagaaier Steven Snijders eerder dit jaar al uitvond dat een volgens de roeigeschiedenis-boeken behaalde medaille bij het EK in 1932 helemaal niet was gewonnen, komt hij nu tot de conclusie dat een vermeende bronzen plak uit 1924, eigenlijk zilver moet zijn.

NLroeitipgever Snijders is hobbyist in het vervaardigen van roei-DVD’s en liep tegen de fout aan toen hij alle strofes van het zogenaamde Laga-gebed (in rijm geschreven regels over successen die de corporale Delftenaren in de geschiedenis hebben gehaald) langs liep. Over het EK in 1924 in Zürich, waar de olympisch kampioenen van dat jaar, Rosingh en Beynen, naast goud in de twee-met stuurman, ook brons gepakt zouden hebben las hij: ‘Omdat de drollen beter gleden, werd de stuurmanloze twee tweede.’

Drollen
“In eerste instantie wilde ik vooral weten wat die drollen te betekenen hadden. In een omschrijving van het wedstrijdverloop in het FISA-boek las ik dat de toeschouwersboten de nodige beroering in het toch al onrustige water veroorzaakten. Plots realiseerde ik mij dat zo’n schip ook afval zou kunnen lozen, dus drollen et cetera”, aldus Snijders.

Zilver

“Maar bij het uitzoeken hiervan realiseerde ik me dat ik in mijn gedachten en overzichten brons als resultaat had staan.” Net als bij het vorige geval raadpleegde Snijders vervolgens een Duitse site waar alle uitslagen van EK’s en WK’s te vinden zijn. Net als het FISA-boek viel daar te lezen dat de heren Rosingh en Beynen zilver hadden gewonnen in plaats van brons.

100 jaar
Dit betekent dat wederom het KNRB Gedenkboek uit 1967 en boeken ‘De Hel van 2 Kilometer’ en ‘Helden op het Water’ verkeerde informatie bevatten. Het is nu de vraag of er niet nog meer foute informatie staat vermeld. Snijders laat weten hier binnenkort werk van te willen maken. “Over twee jaar bestaat de roeibond 100 jaar.  Ik denk dat er weer een nieuwe uitdaging op me staat te wachten.”