Met een achtste plaats bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro en de ondankbare vierde plek bij de wereldkampioenschappen in Rotterdam kende Mitchel Steenman een dramatisch slechte zomer. De routinier kijkt inmiddels weer vooruit en roeit de Hel van het Noorden met Mechiel Versluis.
Steenman verblijft momenteel in Zuid-Afrika waar hij samen met verenigingsgenoot Matthijs Jasperse de Cape Pioneer fietst. Dat is een mountainbikerace van 500 kilometer in zeven dagen. “Het is een prachtige tocht. Gisteren werden een paar jongens overlopen door een giraffe en op de eerste dag zagen we van dichtbij een groep walvissen de mooiste sprongen maken.”
Achtste
De trip is voor de roeier van Skadi een goede manier zijn mislukte zomer een plek te geven. In Brazilië had het moeten gebeuren voor de 32-jarige Steenman. Bij twee eerdere deelnames aan de Olympische Spelen viste hij steeds net achter het net. Met de Holland Acht werd hij in Peking vierde en in Londen vijfde. Op het Lago de Freitas eindigde de twee-zonder met zijn partner Roel Braas uiteindelijk op een teleurstellende achtste plaats.
Pech
Ruim twee maanden later wijst hij vooral op de pech aan het begin van het olympisch roeitoernooi. “We hadden veel geoefend met slechte omstandigheden, zowel tijdens Nederlandse wedstrijden als op onze trainingsstage in Oostenrijk. Daaruit bleek dat we met wind uit alle richtingen goed konden omgaan. Alleen wind mee vanaf stuurboord was lastig. Die omstandigheden zouden we hoogstwaarschijnlijk in Rio niet treffen, maar wat bleek: juist zo stond de wind tijdens de voorwedstrijd.”
Afgelasten
Volgens Steenman hadden die wedstrijden nooit door mogen gaan. Hun Servische concurrenten sloegen die dag zelfs om. “Een dag later werden de races onder dezelfde weersomstandigheden wél afgelast. Op zich logisch maar het had wel het nadeel dat wij wéér een dag later pas de herkansing konden roeien, waarop we geen rustdag meer hadden voor de halve finale. Dat is ons noodlottig geworden.”
Fouten
In die race eindigde het duo als vierde, vlak achter de vereiste derde plaats voor de finale. “Ik merkte dat ik door die extra race de dag ervoor gewoon minder kracht in de benen had. Bij een World Cup kan je nog met zoiets wegkomen, maar op de spelen als iedereen er is, kun je je geen fouten permitteren.”
Hoogtekamer
De Rotterdammer moet lang nadenken of het tweetal en coach Eelco Meenhorst in de voorbereiding dingen anders hadden moeten doen. “Als ik heel kritisch kijk, had ik denk ik niet in de hoogtekamer in het Olympisch Trainings Centrum (OTC) moeten trainen. Toen ik bij de spelen aankwam, voelde ik me fit, maar in de weken ervoor had ik het idee dat ik minder sterk was.”
Hectiek
Steenman beaamt dat een olympisch jaar wellicht niet het beste moment is zulke dingen te testen, maar kon naar eigen zeggen niet anders. “Het jaar ervoor hadden we door de hectiek van de late formatie de tijd er niet voor. We moesten ons compleet richten op kwalificatie voor Rio. De acht was voor ons een goeie testcase. Zij gingen er lekker op, dus dat zag er veelbelovend uit.”
Blink
Hij denkt niet dat hij in Brazilië misschien beter met zijn voormalig ploegmaat Rogier Blink had kunnen roeien. De eigenzinnige Groninger staat er juist om bekend goed om te kunnen gaan met lastige omstandigheden. “Het is eerlijk gezegd niet eens in me opgekomen. Het was verder ook helemaal geen optie en wat ik al zei: eerder roeiden we prima tijdens races met veel wind.”
WK
Ook heeft Steenman geen spijt van het feit dat hij twee weken na de Spelen nog in de twee-met-stuurman mee heeft gedaan aan de WK op de Willem Alexanderbaan. “Ik voelde me in Brazilië al niet 100 procent en na een volle week racen daar was het er niet bepaald beter op geworden. Ten tijde van de finale in Rotterdam hoestte ik de longen uit mijn lijf. Desondanks zaten we uiteindelijk maar een halve seconde van zilver af, dus het is iets te makkelijk gezegd dat we de WK achteraf niet hadden moeten meedoen.”
Toekomst
Ondanks dat Steenman nog niet wil zeggen of hij door wil gaan, ziet het er niet naar uit dat 2016 het laatste roeiseizoen is geworden van de routinier. “Ik heb mezelf tot 1 januari gegeven om daar een besluit over te maken. Leeftijd zou een probleem kunnen zijn, maar er zijn genoeg roeiers van 36 of ouder die nog olympische medailles hebben behaald. En fysiek kan ik zeker nog beter zijn dan ik in Rio was.”
Ruimte
“Ik sluit dan ook niet uit dat ik nog één keer goed gas ga geven. Maar dat is wel afhankelijk van een aantal zaken. Wat de mogelijkheden zijn en hoeveel ruimte ik krijg. Na drie Spelen weet ik inmiddels wel hoe ik het goed moet doen. Die ervaring kan opwegen tegen mijn oudere leeftijd.”
Versluis
Tijdens de Hel van het Noorden maakt hij zijn opwachting in de twee-zonder met Mechiel Versluis uit de succesvolle Holland Acht, wat wellicht een nieuwe succesvolle combinatie kan betekenen. “Ik sluit het roeien met Roel niet uit. We hebben samen immers hard gevaren, maar iets anders is ook wel fris.” Dat ze amper samen in de boot zullen zitten maakt volgens de twee-zonder-specialist weinig uit. “Ik maak mijn kilometers hier in Zuid-Afrika wel.”
©NLroei, 25-10-2016
Hoe kan de ruzie tussen de ‘ploegmaten’ ongenoemd blijven? Vlak na de mislukte serie, vóór de beslissende race twittert de slag over zijn boeg dat hij op bed moet gaan liggen in plaats van achter de hockeymeisjes aanzitten in de lounge. Roel kreeg meteen een bezorgde vrouw (thuis met kind) aan de lijn. Onrust, publiciteit, tweespalt. Tv-interview: Braas vindt het excuus van zijn slag van de enkele rustdag maar onzin. Over de tweet: ‘Ik denk dat ik hem niet veel meer zal spreken.’
Daar kan geen zuurstoftent of hoogtekamer tegenop.
Fred, die opmerking over Roel Braas kwam niet van Mitchel af, maar van Rogier Blink, dus daarom blijft dat ongenoemd. Niks tweespalt tussen slag en boeg.
… Ik had dat moeten uitzoeken. Dank voor de correctie.