Marit van Eupen bondscoach vrouwen

Algemeen

Bondscoach talentontwikkeling en olympisch kampioene uit 2008, Marit van Eupen, schuift door naar de vrouwensectie van het nationale team. Dat zegt Hessel Evertse namens de roeibond.

Volgens de technisch directeur is het contract nog niet ondertekend, maar hebben beide partijen inderdaad de intentie om op deze manier met elkaar verder te gaan. “We hebben gekeken waar haar sterke kanten zitten en we denken dat we haar nu het beste bij de vrouwen kunnen gebruiken, zeker gezien de potentie in het lichte vrouwenroeien”, zegt Evertse.

Track-record
Hij wijst daarbij op haar track-record van afgelopen jaren als bondscoach talentontwikkeling. “Er worden nu door 150 roeiers uit het hele land formulieren ingestuurd van profieltesten. Dat is onder haar leiding verdrievoudigd. En als je kijkt naar de prestaties op de onder 23-toernooien kun je niet anders stellen dat dat ze het heel goed heeft gedaan. Ze heeft een duidelijke lijn gebracht in het SB-roeien.”

Licht
Vooralsnog gaat Van Eupen zowel de zware als de lichte vrouwen coachen. “We zijn momenteel vooral bezig met individuele ontwikkeling dus traint ze net als de andere coaches in het vrouwenteam beide groepen”, aldus Evertse. De kans is groot dat de olympisch kampioene uit 2008 uiteindelijk vooral de lichte groep gaat begeleiden, maar volgens de bondsbaas is dat nog niet definitief vastgesteld en gebeurt dat in overleg met hoofdcoach Josy Verdonkschot.

Belangenvermenging
Die coach is echter ook de echtgenoot van Van Eupen. Iets dat volgens Evertse absoluut geen probleem is, ook niet als het gaat om (de schijn van) belangenvermenging. “Als ik had gevonden dat dat niet samen kon, had ik dat vier jaar geleden toen we haar aanstelden ook al gevonden. Zowel Josy als Marit hebben beiden een professionele houding waar anderen alleen maar een voorbeeld aan zouden kunnen nemen. Met zulke goede coaches moet je vooral je zegeningen tellen.”

Talentontwikkeling
De gevolgen voor de developmentsectie zijn nog onduidelijk. “Op dat gebied zijn we de losse eindjes nog aan elkaar aan het knopen. Wel willen we naar een fundamentele verandering waarbij we geen aparte juniorencoach en onder 23-coach hebben, maar een programmamanager die het proces van talentherkenning- en ontwikkeling in de gaten houdt. En dan met een aparte mannen- en vrouwentak.”

Sollicitatie
Wie deze functies moeten gaan vervullen is nog onbekend. Volgens Evertse is de kans groot dat in elk geval voor de managersfunctie een openbare sollicitatie wordt uitgeschreven.

©NLroei, 13-12-2016