Lücken: ‘Als we er na 500 meter bij liggen, kan het mooi worden’

Interview

Vandaag komt bij het WK voor het eerst de Holland Acht in actie. Wat kan het manennvlaggenschip van Nederland? NLroei sprak met slagman Robert Lücken.

Wat zijn de eerste ervaringen in Sarasota?
“Het is snikheet en enorm vochtig. Dat is een pittige combinatie die moeilijk voor te bereiden is. We trainden in het Olympisch Trainingscentrum geregeld in de hoogtekamer en soms vergaten we de airco aan te zetten. Van die vergissing plukken we nu de vruchten haha.”

Hadden jullie last van het ontbreken van de boten?
“We hebben veel op de ergometer moeten zitten en laat dat nou niet onze favoriete bezigheid zijn. We konden op een gegeven moment in een Hudson varen. Heel vriendelijk van de mensen die de boot ter beschikking stelden, maar het voelde heel anders dan onze Empacher. Gelukkig hebben we die nu sinds vrijdag en de eerste training voelde meteen weer vertrouwd. Het is vervelend, maar je kan er verder weinig aan doen. Wij hebben het geluk dat we pas dinsdag voor het eerst starten. Veel ploegen moesten zondag al aan de bak.”

Je sloot laat aan bij de equipe. Twijfelde je na de Olympische Spelen over doorgaan?
“Eerlijk gezegd was ik er na Rio helemaal klaar mee. Het was zo’n grote ontlading dat ik een hele tijd niet aan roeien heb gedacht. Ik moest hard aan de bak voor mijn studie Geschiedenis. Daarnaast vraagt het topsportleven ook nogal wat van je partner. Ik heb zeer zeker overwogen om ermee te stoppen. Uiteindelijk ben ik door gegaan omdat dit geweldig is om te doen. Ik hou vooral van de uitdaging om te proberen ergens de beste van de wereld in te kunnen zijn. Dat lukt meestal niet, maar om er naar te streven en er dichtbij te zijn, geeft me enorme voldoening.”

Weet je al zeker dat je doorgaat tot Tokyo?
“Nog niet. Dat heeft te maken met onze kansen. Goud in 2020 is mijn enige motivatie en ik moet het gevoel hebben dat dat mogelijk is. We hebben als Nederland nu enorm veel potentie met veel talent dat er aan komt. De uitdaging zit hem er vooral in hoe dat geregeld gaat worden. Een aantal jongens die mogelijk een versterking voor de acht zijn, studeert in Amerika. Dat wordt nog een behoorlijk lastige logistieke puzzel.”

Hoe kijk je terug op afgelopen seizoen?
“Het is een post-olympisch jaar. Dan betekent dat er wat te halen valt, ook andere landen reorganiseren. De andere kant is dat wij het aan het begin van dit jaar ook wat rustiger aan hebben gedaan. Ik wil benadrukken hoezeer ik het waardeer dat we die vrijheid hebben gekregen. We hebben allemaal ook een maatschappelijke carrière. We wilden eigenlijk iets beter voor de dag komen maar dat in ogenschouw nemende, denk ik dat we het met podiumplaatsen bij het EK en in Luzern behoorlijk aardig hebben gedaan.”

Hoe zie je jullie kansen?
“Ik denk dat we sinds Luzern vooral fysiek nog een goede stap hebben gezet. Ik ben dit jaar nog niet fitter geweest. Qua ploeg zijn er wel uitdagingen. We hebben nogal wat verschillende karakters in de boot en drie nieuwe mensen in de ploeg zorgt weer voor een andere groepsdynamiek. Sommigen van ons zijn full-time atleet, anderen hebben een drukke studie of een baan. Dat zorgt nog wel eens voor irritaties. Heikel punt blijft de start. Dat lukt ons nog steeds niet helemaal goed. Maar als we eenmaal op gang zijn, zal er – gok ik – niemand sneller zijn. Als we er dus straks na 500 meter nog bij liggen, kan het mooi worden.

Vaker dit soort artikelen lezen? Support dan NLroei, klik hier en doneer direct om dit mogelijk te maken!