WK onder 23: Lichte en zware vrouwendubbelvieren delven zilver

Algemeen

De lichte vrouwendubbelvier prolongeert hun zilveren medaille bij de sb-WK. De zware vrouwendubbelvier voegt dat eremetaal toe aan hun prijzenkast. De zware vrouwen sloten de finaledag in Poznan af met een zinderend spannende eindstrijd.

Nederland kwam direct sterk uit de start, vlak achter het leidende Roemenië. Het kwartet ligt dan nek-aan-nek met Groot-Brittanië. Er volgde een gevecht om het zilver, dat pas in de laatste meters voor de eindstreep is beslecht. Hoewel de Roemenen leidden, lagen de Nederlanders en de Britten slechts drie honderdste seconden uit elkaar gedurende praktisch de gehele race. Pas bij de eindsprint bleek de vier met Bente Paulis op de slagpositie in staat een genadeklap uit te delen en zilver in de wacht te slepen.

Italië versus Nederland
De finale van de lichte vrouwen dubbelvieren leek van tevoren al te gaan tussen regerend wereldkampioen Italië en vice-wereldkampioen Nederland. De oranjeboot was er met driekwart van de zilveren bemanning van vorig jaar op gebrand hun medaillekleur te verruilen voor goud. Italië bleek met vijf seconden voorsprong op de eindstreep toch een maat te groot.

Zilver
De Italiaanse Paola Piazzolla pakte vorig jaar in dit nummer zowel de sb- als de senioren wereldtitel. Gezien haar 23 jaar heeft zij de eerste bij dit toernooi opnieuw kunnen behalen. Haar ploeg opende sterk en gaf de koppositie niet meer weg. Even leken de Nederlanders te moeten vechten om zilver met de in het begin sterk opkomende Fransen. Vanaf ongeveer zevenhonderd meter lag Nederland comfortabel op de tweede plaats. Het brons was voor Frankrijk.

Finaleplaatsen
Verschillende ploegen kwamen vandaag nog uit in de halve finales. Lichte skiffeur Obbe Tibben kwam wat moeizaam op gang, maar behaalde uiteindelijk met een tweede plaats de finalerace. De dubbeltwee van Melvin Twellaar en Luuk Adema was heer en meester en mogen morgen op voor een medaille. Lichte dubbeltweeërs Iris Hochstenbach en Femke van de Vliet kwamen net 0,8 seconde tekort voor een finaleplaats. Ook de mannendubbeltwee met David Kampman en Damion Eigenberg aan boord moet het stellen met de troostfinale. De beide achten waren al zeker van een finaleplaats.

Schema zondag
De laatste dag van het sb-WK toernooi zal er voor de Nederlanders als volgt uitzien:

  • 10.25 Lichte vrouwen dubbeltwee; Iris Hochstenbach, Femke van de Vliet (b finale)
  • 10.30 Lichte mannen dubbeltwee; David Kampman, Damion Eigenberg (b finale)
  • 10.55 Lichte mannenskiff; Obbe Tibben (finale)
  • 11.25 Mannen dubbeltwee; Melvin Twellaar, Luuk Adema (finale)
  • 12.55 Vrouwenacht; Ilse Kolkman, Hijleke Nauta, Niks Vos, Dieuwertje den Besten, Eve Steward, Lisa Goossens, Anne Eva Petersen, Miriam Visser, Eline Berger (stuurvrouw) (finale)
  • 13.40 mannenacht; Joris Moerman, Haye Dijkstra, Guido de Ruiter, Gert-Jan van Doorn, Finn Florijn, Roel van Broekhuizen, Bart Roovers, Jaap de Jong, Bjorn Kwee (stuurman) (finale)

De wedstrijden zijn via de FISA-site live te bekijken.