Koolschijn: ‘Ik dacht dat studentenroeien om bier draaide’

Interview

Ze roeit pas ruim anderhalf jaar en toch is de Nederlandse Renée Koolschijn geselecteerd voor de Boatrace. Zaterdag roeit zij met Oxford op de Thames voor een miljoenenpubliek met tegen Cambridge.

Het was niet gemakkelijk om Koolschijn te spreken te krijgen. De roeister wordt vakkundig afgeschermd voor de media en al het contact loopt via een PR-bureau. Meerdere afspraken werden afgezegd. “Ja, daar kan ik weinig aan doen. Ze zijn er nogal streng over. Daarnaast is onze coach ook niet heel erg happig op media-aandacht”, vertelt de PhD-student Biomedical Imagine.

Bumps
De 28-jarige Koolschijn kwam pas een kleine twee jaar terug voor het eerst in aanraking met de roeisport toen ze stage liep bij een onderzoeksgroep in Oxford. “Ik was wezen kijken naar een Bumps-race waarbij elkaar achtervolgende boten elkaar zo snel mogelijk moeten inhalen. Ik zag het en dacht ‘dit wil ik’, al leek het me ook heel moeilijk. Ik had niet gedacht hier ooit goed in te kunnen zijn”, zegt ze lachend.

Aanmelden
Toch ging het vrij snel. Ze volgde een roeicursus voor volwassenen en kon – ook al studeerde ze op dat moment niet – een jaar meetrainen bij een college. “Ik heb het meteen fanatiek aangepakt en al snel bleek ik over fysiek talent te beschikken. Aan het eind van het seizoen las ik ergens dat als je interesse had je je kon aanmelden bij het universiteitsteam, inclusief een trainingsprogramma op de ergometer in de zomer. Dat ben ik toen gaan doen.”

Reserve
Dit was mogelijk omdat Koolschijn dit collegejaar aan een promotie-traject voor vier jaar op de universiteit begon. “Ik rolde er vanzelf in en had nooit gedacht nu al zover te komen. Toen ik in september werd uitgenodigd, heb ik mezelf de reserve-boot als doel gesteld. De Blue Boat was dan meer iets voor volgend jaar.”

Fixture
Lang zag het er ook naar uit dat het zo zou lopen. Ze raakte door de intensieve trainingen zelfs langdurig geblesseerd aan haar rib en tot overmaat van ramp werd ze in februari langdurig ziek. “Ik had me al compleet verzoend met een plek als reserve toen de coach aangaf dat hij mij wilde proberen voor een fixture (sparwedstrijd, red.) met Oxford Brookes. Dat was twee dagen voor de officiële ploegbekendmaking. De race verliep goed en sindsdien zit ik in de boot.”

Bier
Koolschijn studeerde in Groningen Biomedische Technologie, maar de drang om te gaan roeien, had ze daar nooit. “In mijn beleving draaide het studentenroeien vooral om bier. Ook dacht dat ik dat je er vooral uithoudingsvermogen nodig voor had. Ik ben zelf meer een sprinter.” Ze deed in haar geboortedorp Leek aan turnen, maar daarin kwam ze nooit verder dan regionale wedstrijden.

Bootgevoel
Koolschijn zit bij Oxford op boeg, een opmerkelijke plek voor iemand die nog zo kort roeit. “In het begin moest ik het inderdaad vooral van mijn kracht hebben, maar op de een of andere manier heb ik in korte tijd ook redelijk wat bootgevoel aangeleerd. Ik ben niet zozeer heel technisch, maar snap denk ik wel goed wat ik moet doen om de boot recht te houden.” Hoewel Oxford twee van de drie eerdere edities die op de Thames zijn gehouden wonnen (waaronder twee jaar terug met de Nederlandse Joanneke Jansen), is haar ploeg volgens Koolschijn dit keer niet favoriet.

Outsider
“Bij de wedkantoren krijg je naar verluidt vier keer je inleg uitbetaald als we winnen. Cambridge heeft vwat meer roeisters met internationale ervaring aan boord. Wij moeten het vooral van het collectief hebben. Kansloos zijn we echter zeker niet, zo wonnen we bij de fixtures beiden met een groot verschil van Molesey.” Koolschijn zal aanstaande zaterdag de meest onervaren deelnemer zijn. Ze zal zich echter niet gek laten maken. “Ik laat alles rustig over me heen komen.”